De geschiedenis van de clutch, handtas en koffer…

 

Op de redactie van Franska.nl houden we van tassen. Zo zitten we ontzettend vaak onze nieuwe aanwinsten te bewonderen…

 

Op de redactie van Franska.nl houden we van tassen. Zo zitten we ontzettend vaak onze nieuwe aanwinsten te bewonderen. Had je de nieuwe van Franska toevallig al gezien? Of die van May? Maar zo bedacht ik laatst dat ik wel heel benieuwd ben naar de geschiedenis van verschillende tassen. Dus dook ik de boeken in en kwam ik achter wat heel interessante feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat we al eerder op de maan stonden dan dat we koffers met wieltjes hadden? Lees maar even verder voor meer leuke weetjes over de clutch, de designerhandtas en de koffer.

 

Clutch

De clutch. Misschien wel de meest elegante en makkelijkste tas die je maar kan hebben. Vrouwen hebben ze al jarenlang bij zich voor een avondje uit. Gemaakt van kralen of leer, hard of zacht, er is bijna geen beter accessoire die je outfit helemaal afmaakt.

 

De clutch werd geïntroduceerd in 1920 maar wordt het meest geassocieerd met de jaren dertig. Destijds heette hij ook wel de ‘enveloptas’. De clutch was eenvoudig en niet gedecoreerd. Het zat ‘m juist in de materialen waarvan de tas was gemaakt, en de vorm die zacht was. Omdat vrouwen in deze tijd steeds meer met zich meenamen, denk aan make-up, sigaretten en wat kleingeld, werden er in de clutch ook meerdere compartimenten gemaakt.

 

Nu zie je de clutch ook nog overal, maar simpel is ie allang niet meer. Je hebt ‘m in alle vormen en maten. Met of zonder print, vierkant of langwerpig. Shop hieronder onze favorieten.

 

De designerhandtas

De industriële revolutie bracht de stoomtrein, en reizen werd steeds populairder. In 1841 wilde ondernemer Samuel Parkinson uit Yorkshire zijn vrouw een op maat gemaakte set handbagage geven. Hij had namelijk opgemerkt dat haar tas te klein was en niet van stevig genoeg materiaal om mee te reizen. Dus liet hij handtassen van leer in meerdere maten voor haar maken voor verschillende gelegenheden.

 

Parkinson wilde niet alleen dat de tassen van zijn vrouw lang mee konden, maar hij wilde ook dat haar baggage zich van die van passagiers uit de lagere klassen zou onderscheiden. Daarom vroeg hij het in Londen gevestigde luxe lederwarenbedrijf H.J. Cave & Sons om de tassen te maken. Zij stemden toe, et voilà: de eerste designerhandtas ter wereld ging naar zijn vrouw.

 

Blijkbaar werden Louis Vuitton (1857) en Guccio Gucci (1910) geïnspireerd door de tassen van Parkinson. Tegenwoordig zijn handtassen er natuurlijk in alle vormen en maten. En hieronder shop je de favorieten van de redactie.

 

Koffer

Om te beginnen een grappig feitje: we hebben eerder een man op de maan gekregen, dan dat we een moderne koffer met wieltjes hebben bedacht. Het kan zo simpel zijn… Een paar honderd jaar geleden was er al wel een voorloper van de wielkoffer. In de Middeleeuwen werd die gebruikt door soldaten om hun wapens makkelijker te vervoeren naar gevechten. Als je in die tijd ging verhuizen of voor zaken op reis ging was het wel wat lastiger dan nu. Aristocraten laadden hun paardenkoetsen met kisten met hun bezittingen, terwijl boeren stoffen tassen gebruikten.

 

De term ‘bagage’ is volgens het Oxford English Dictionary in de 16e eeuw ontstaan, en is afgeleid van ‘to lug’ (oftewel: sjouwen). Sinds de introductie van de stoomtrein werden steeds meer soorten koffers gemaakt, en die ontwikkeling zette zich voort toen we ook met het vliegtuig gingen reizen. In 1938 werden de eerste regels voor het inchecken van bagage gecreëerd. Men kon niet veel meenemen, dus werden koffers lichter gemaakt. Maar het duurde nog wel tot 1972 voordat de Amerikaanse entrepreneur Bernard Sadow wieltjes aan de onderkant van de koffer maakte.

 

Interessant om te weten, toch? Sindsdien zijn we ver gekomen, met koffers in felle kleuren zodat je hem niet kwijtraakt op het vliegveld. In grote of kleine maten, met veel vakjes of weinig. Van stof of van plastic of metaal, het kan allemaal. En hieronder staan mijn favorieten.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn