Veel relaties lopen op de klippen na kerst en Oud & Nieuw

 

Laatste tijd had ik het idee dat er een soort break-upgolf in BN’erland aan de gang was.

 

André en Monique, Dave Roelvink en Julia, Martijn Garritsen en Charelle Shriek, en dat zijn nog maar drie stellen in de afgelopen twee weken die ermee kapten. Werkt een domino-effect ook in break-ups? Ik weet het niet, maar feit is wel dat in de winter de meeste stellen uit elkaar gaan. Deze drie zijn alleen eigenlijk nèt iets te vroeg ermee. Kerst en Oud & Nieuw zijn juist dé tijden waarin jij je partner de deur uit zet. 

 

Je zou misschien denken dat kerst en Oud & Nieuw tijden zijn van gezellig samen, maar niks is dus minder waar. Nou ja, in de relationele sfeer dan. Daarvoor lijken de feestdagen nog best wel funest te zijn. Sterker nog, in Amerika en het Verenigd Koninkrijk staat de maand erna, januari, ook wel bekend als de ‘Divorce Month’. Eh, oké… Merry Christmas dan maar? Denk ik?

 

Want ook in ons landje worden de meeste scheidingen aangevraagd in januari. Opvallend genoeg is er een dipje te zien in die aanvragen vlak vóór de Kerst. Hmm. Zullen dat dan stellen zijn die proberen tóch nog de kerst te overleven en kijken of er nog iets te redden valt in hun relatie? Je zou denken dat die niet zo kort na de feestdagen al de handdoek in de ring gooien, maar volgens echtscheidingsadvocaten is 2 januari altijd al meteen een giga drukke dag. Of dat heeft juist iets te maken met goede voornemens? Nieuw jaar, nieuwe voornemens, weg met die ex. Hatsee.

 

Oké, helemaal academisch onderbouwd is dit (nog) niet, maar speculeren kan altijd natuurlijk.
 

 

Volgens sociologieprofessor Julie Brines is de voornaamste reden dat stellen hun scheiding over de feestdagen heen tillen is omdat het ‘not done’ is om zo de feestdagen te verpesten voor iedereen. Dat wordt als asociaal gezien. Ook loop je het risico dat wanneer er kinderen in het spel zijn, die kids de feestdagen zullen blijven associëren met een nare gebeurtenis als een scheiding. Oké, ik moet zeggen: makes sense. Al kan ik me niet echt voorstellen dat die feestdagen vlak voor een scheiding nou zo op en top zijn, maar goed.

 

Waar ik dan ook wel benieuwd naar ben, is of het uurtarief van de echtscheidingsadvocaten ook ineens sky high gaan in januari. Soort van vraag en aanbod? Ik zie een gat in de markt. 

 

Door: Redactie Amayzine.com