De gebeten hond

 

Ik ben gek op honden. Groot of klein, ik vind ze allemaal even leuk. Ben alleen niet zo verzot op hun baasjes. Althans… sommige baasjes.

 

 

Ik woon vlakbij de polder waar het heerlijk wandelen is. Het is ook een gebied waar mensen hun hond graag uitlaten. Op het hele grote veld mogen de honden lekker los rennen en ravotten. Maar in de rest van de polder geldt een aanlijnplicht. Je mag er je hond dus niet los laten lopen. 

 

Nou doen veel mensen dat toch en meestal gaat het goed. Maar ik baal ervan dat ik de gebeten hond ben als ik een eigenaar vraag om zijn loslopende hond bij zich te houden. Mijn hond vindt het namelijk niet zo prettig om besnuffeld te worden door een vreemde soortgenoot. Daarom loopt die van mij aan de lijn. En wil ik die van een ander niet zomaar ongevraagd in zijn buurt hebben.

 

Hoe vaak ik al niet in een discussie ben beland waar ik helemaal niet in wil zitten. Dat is dan nog de nette variant. Soms word ik gewoonweg keihard uitgelachen, of erger, met grof geschut omver gescholden. 

 

Van de week was het weer eens raak. Een prachtige dag, zonnetje op het water en een vrolijke hond die er graag met mij op uit wilde. Maar voor ik het in de gaten had stond er een grote hond om mijn teckel heen te happen. Daar was mijn beest niet van gediend en daarom begon hij te blaffen. Toen ik zijn baasje vroeg om zijn hond even bij zich te nemen, rolde hij met zijn ogen. ‘Hij doet toch niks’, snauwde de man naar mij. Met meteen een hele riedel erachteraan dat ik mijn hond maar moest opvoeden en aan andere honden moet laten wennen. Kortom, ik moest niet zo zaniken.

 

Terwijl zijn hond daar niet los mag lopen krijg ik de wind van voren. Dat is toch de omgekeerde wereld? Ik word er eigenlijk een beetje moe van. En chagrijnig. Zonde van zo’n mooie dag. Nou liep het in dit geval goed af, maar soms gaat het dus wel behoorlijk mis.

 

 

 

Lees het verhaal van Eric Henneman. Die zat lekker op een terrasje toen zijn schapendoes werd aangevallen door een pitbullachtige hond. Met als resultaat vijfentwintig hechtingen. En zijn vrouw raakte ook gewond. Gek genoeg kan Eric geen aangifte doen, want er was geen sprake van opzet en dus is het niet strafbaar. Om daar nou eens aandacht voor te vragen besloot Eric om zijn verhaal op Twitter te delen. 

 

 


 

 
Ik snap Eric wel. Want het is toch te gek voor woorden dat je geen aangifte kan doen? Ik heb een heel simpele oplossing: houd je hond bij je. Als ie aan de lijn moet, dan moet ie aan de lijn. Leuker kan ik het niet maken.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit