De finale

 

Vond jij de finale ook zo spannend? Wat waren er mooie dingen te zien, hè? Ga je ook een Valentijnhart maken? En dan die spektakeltaarten!

 

Anna was oprecht ongelooflijk blij en verrast. Maar eerlijk is eerlijk, het waren drie finalisten die allemaal supergoed bakten én die finaleplaats verdienden. Wat waren ze aan elkaar gewaagd. Ik hoop dat deze finale alle commotie een beetje tot bedaren heeft gebracht. Weg met de lelijkheid, want hoe integer we het programma ook maken, er lijken altijd krachten te zijn die iets lelijks zien in waar het niet is. En dat heeft zijn weerslag op iedereen die aan het programma heeft meegewerkt, met veel plezier, prachtige momenten en vooral veel harmonie. Maar je kent me… always look on the bright side of life. Ik onthoud uitsluitend de mooie dingen. Wat hadden we een heerlijk seizoen. Wat waren er mooie en lekkere taarten, geweldige vondsten. Álles kwam langs in dit seizoen, van knallers tot missers en van bulderende lachsalvo’s tot tranen van verdriet. We hebben gisteravond de uitzending met zijn allen gekeken en wat een feestje was dat.

 

 

 

Met de deelnemers van dit seizoen en uiteraard veel oud-bakkers. Het is zo inspirerend te zien hoe iedereen die ooit meegedaan heeft met het programma zich zo ongelooflijk ontwikkeld heeft. Sommigen hebben er hun vak van gemaakt, zoals Rutger die ongelooflijk scoort met zijn bakboeken en blog en de verpleging totaal vaarwel heeft gezegd, Hans die inmiddels helemaal het vak in is gegaan, Victor die zich om heeft laten scholen, Manuela die een succesvolle bakschool heeft, andere ex-kandidaten die enthousiast taarten bakken of cateren, Francis die aan een Indonesisch boek bezig is, Annelies die net een Oostenrijks boek in eigen beheer heeft uitgebracht, en onze gepromoveerde die een Caribisch bakboek het licht heeft laten zien. Wat ben ik trots op allemaal en wat heerlijk om te zien hoe bakken je leven een totaal andere draai kan geven.

 

En weet je wat ik nou ook zo leuk vind? Dat Cas afgelopen week de Nederlandse gebarentaal heeft verrijkt met baktermen. De termen die hij en Lieke in de tent gebruikten zijn overgenomen door het Nederlands Gebarencentrum, een soort Dikke Van Dale voor dove mensen. Geweldig! En hij vertrouwde me gisteren toe dat ook mijn naam is opgenomen. Hoe leuk is dát?

Dus ik zeg: dit was een tópseizoen. Dank Robèrt, André, redactie en verslaggevers, camera- en geluidsmensen, alle mensen die druk aan het monteren zijn geweest, regisseur, iedereen van productie, de runners én afwassers en last but not least alle fantastische bakkers! Ik heb genoten en ik hoop jij ook!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden