De eerste bedwantsenhond is een feit

 

Want na ratten en muizen staan bedwantsen op de derde plaats van meest te bestrijden ongedierte.

 

 

Oké, dat honden worden opgeleid om drugs op te sporen, of explosieven, dat is genoegzaam bekend. Maar bedwantsen? Ranzig? Nogal ja. Net als de griezels zelf trouwens. Ze leven net als muggen van menselijk bloed en net als van een muggenbeet krijg je er rode vlekken en een venijnige jeuk van. Significant detail is dat ze, heel anders dan muggen, tot wel een jaar zonder eten – lees: bloed – kunnen, dat ze zich nóg beter dan muggen kunnen verstoppen en dat ze heel moeilijk zijn uit te roeien. Hoe je een bedwants oploopt? Ze houden zich op waar veel mensen slapen. In een hotel of vakantiepark bijvoorbeeld, maar ook verzorgingshuizen en vliegtuigen zijn populair. Daarbij maken ze dus totaal geen onderscheid tussen schoon of smerig. Ze verstoppen zich achter stopcontacten en schilderijen, in plinten en in elke uithoekje van het bed of matras en wachten hun kans af. Ook zijn ze dol op reizen. Kruipen dus in je koffertje zonder dat je er erg in hebt (een volwassen exemplaar wordt hooguit 5 mm groot) en gaan dan met je mee naar waar je ook maar gaat.

 

Aldus de opmars van de bedwants verklaard.

 

Zit ie eenmaal in je slaapkamer, dan ben je dus nog niet zomaar van ‘m af. Hitte, daar legt ie het loodje van. Niet als van een tropische dag, maar als in dat het zestig graden moet zijn. Het uitroeien is om die reden een dure aangelegenheid. Denk maar eens aan een hotel van formaat dat moet worden verhit tot zestig graden. Voordat je daaraan begint moet je eerst wel héél zeker weten dat ze er zijn.

 

Dat bracht de Belgische Dominique Olaerts, die bij Defensie werkt als instructeur van explosievenhonden, op het idee om een hond te gaan trainen in het opsporen van de bedwants.

hondje snuffelt aan bed

 

Een heel goed idee, want onlangs sloot hij met zijn bedrijf Dog ­Belgium Detect een contract met verdelgingsfirma Rentokil. Na ratten en muizen staan bedwantsen op de derde plaats van meest te bestrijden ongedierte. In 2016 kreeg de firma 700 aanvragen voor bedwantsen binnen, in 2017 waren er dat al 1.500 en vorig jaar is dat aantal nog verder toegenomen.

 

Olaerts en zijn Mechelse herder Tyler zijn inmiddels bijna wekelijks op pad om de wantsen op te sporen. Wat je zelf kunt doen, op je vakantieadres, is het matras onder de loep leggen. Als daar kleine zwarte puntjes op zitten, kan dat de mest van een bedwants zijn. Of je blijft voortaan thuis natuurlijk.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans