De cd-speler en de 1e reageerbuisbaby, wat gebeurde er ook alweer in mei 1983?

vrouw jaren 80

 

40 jaar geleden stond Nederland, in economische termen vertaald aan de afgrond

 

 

1983 was in velerlei opzichten een somber jaar, met hoge werkloosheid (10%!), de aankondiging van bezuinigingen, stakingen en dreigende nieuwe kernbewapening. Geen wonder dat het uit 1980 door Van Kooten en De Bie bedachte woord ‘doemdenken’ regelmatig was te horen.

 

 

Lubbers I regeerde sinds 1982 en zijn kabinet kondigde al snel ongekend harde maatregelen aan die grote sociale onrust tot gevolg hadden. Er werd gestaakt bij de posterijen en bij de politie, er werd geen vuilnis opgehaald, treinen en bussen reden enkele dagen niet en er werd veel en massaal betoogd.

 

Vooral de ministers Rietkerk (‘Boos op Koos’) en Deetman lagen zwaar onder vuur.

 

Intussen behaalde Michael Jackson in mei de eerste plek in de Top40 met Beat It, gevolgd door David Bowie met Lets dance als alarmschijf (ken je hem nog?) en Bow Wow Wow op de 3e plaats met Do You Wanna Hold Me?

 

 

Wat gebeurde er nog meer in die woelige meimaand?

 

 

  • De Cd-speler wordt geïntroduceerd. De allereerste geperste cd ter wereld was in 1982 het album The Visitors van ABBA. De cd-spelers waren in het begin vrij kostbaar: 900 gulden.

 

  • Op 12 mei 1983 kost een zwarte zomerstorm tien mensen het leven

 

  • De eerste Nederlandse reageerbuisbaby, Stefanie, wordt op 15 mei 1983 geboren in het Rotterdamse Dijkzigt ziekenhuis.

 

  • En voor het eerst in zes jaar is het weer vlaggetjesdag in Scheveningen en mag de haringvangst op de Noordzee worden hervat. Zes jaar lag de vangst stil vanwege overbevissing. De haring was op!

 

 

Dit artikel is eerder verschenen op Falder