De beste tactiek op de huizenmarkt

albert heijn supermarkt

 

De beste man keek me aan alsof ik plotseling Grieks tegen ‘m sprak. ‘Dus je hebt je huis verkocht en nu húúr je?’

 

 

Yes sir, daar komt het ongeveer wel op neer. Soms twijfel ik even als ik het ongeloof in iemands ogen zie, maar dan denk ik weer heel snel aan de (voor mij) geruststellende berichten over de huizenmarkt.

 

Het is in Nederland de norm om een huis te kopen en daar dan bovenop te gaan zitten. Alsof een huis hebben het hoogst haalbare is. Als je naar de prijzen kijkt, dan is er aan dat hoog in ieder geval niks gelogen. Maar is dat nu nog steeds wel zo of is een kleine huizenwissel zo gek nog niet? En: wat is op dit moment de beste tactiek?

 

De prijzen waren goed, wij waren niet meer gebonden aan de omgeving, dus het was voor ons een logische beslissing om ons huis te verkopen. En nu huren we tijdelijk iets en gaan we zien waar die lange adem ons brengt. Het kan zijn dat de boel stabiliseert, wat prima is, maar het kan ook zijn dat de markt nog nét wat gunstiger wordt voor kopers, waar ik op hoop. Is natuurlijk allemaal nattevingerwerk, want wat zeggen de experts eigenlijk?

 

In NRC las ik vorige week over een ‘knik’ in de prijzen op de markt, wat erop neerkomt dat de huizenprijzen stijgen, stijgen, stijgen en de boel nu dus aan het knikken en dalen is. Voor het eerst in jáááren. De daling van de huizenprijzen in het derde kwartaal is 5,8 procent (!) in vergelijking met het kwartaal daarvoor, meldde makelaarsvereniging NVM. Dat lijkt misschien nog niet gigantisch, maar pak er even een huis van drie ton bij en je zit zo aan een verschil van 17.500 eurootjes. Dat zijn toch knaken. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de daling zo flink inzet. Toen leefde ik nog deels van mijn stufi, dus dat waren andere tijden. Die zakkende prijzen zijn een rechtstreeks gevolg van de exorbitante energieprijzen en stijgende hypotheekrente. ABN rekent erop dat de huizenprijzen volgende jaar 2,5 procent gaan dalen, ING zet zelfs in op 4,5 procent.

 

Ooit hoorde ik een makelaar zeggen dat een koper de waarde van een huis bepaalt. Het gaat er tenslotte om wat de koper wil betalen. Dát principe leek een beetje weg in de oververhitte huizenmarkt, maar begint nu iets terug te keren. Nieuwbouwhuizen gaan niet meer als warme broodjes, want materiaal is takkeduur, en ook het overbieden lijkt te stabiliseren. Maar toch roepen makelaars dat je vooral niet moet wachten met kopen, omdat de markt juist drukker wordt als de huizenprijzen dalen en er een woningtekort is. Klopt dat wel? Want dat klinkt ook een beetje als preken voor eigen parochie. Hoe hoger de prijs van een huis, hoe meer de makelaar opstrijkt. Toch?

 

Er is niet één simpel antwoord op deze vraag, want jouw situatie is de mijne niet, maar het stijgen van de hypotheekrente zou er wel op kunnen wijzen dat de prijsdalingen in 2023 doorzetten, volgens econoom Notten van het CBS. En ook de economen van de Rabobank verwachten dat de daling doorzet. Een doemscenario blijkt volgens experts trouwens te zijn wat wij doen, eerst verkopen en dan wachten. Dus bij deze ook meteen mijn excuses daarvoor.

 

Bron: NVM, RTL, Linda

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans