Moeite met wakker worden en opstaan in de komende maanden?

 

Ik heb wel wat tips en tricks voor je.

 

 

 

Als je een avondmens bent vind je waarschijnlijk dat de wekker altijd te vroeg gaat, maar voor ochtendmensen zoals ik is dat een ander verhaal. Als het in de zomer vroeg licht is ben ik voor dag en dauw springlevend en heb ik echt geen wekker nodig. Zelfs nu de klok op wintertijd gaat sta ik nog steeds makkelijk op, hoef ik niet nog eerst ‘even wakker te worden’ en begin ik de dag zodra ik op mijn benen sta.

 

Wellicht is dat omdat ik ’s avonds niet tot laat werk en ervan hou om vroeg naar bed te gaan. Dat schijnt namelijk te helpen om je biologische klok in de pas te laten lopen met de echte dag (even ter verduidelijking: hoe fit je je voelt, wordt geregeld door je biologische klok en die loopt, bij de een weliswaar meer dan bij de ander, altijd wat uit de pas met de echte dag). Als jij als nachtbraker steeds later naar bed gaat, bijvoorbeeld omdat je van laat werken houdt, stuurt je biologische klok je steeds later naar je mandje waardoor je ook steeds moelijker wakker wordt en opstaat. ’s Avonds heel veel lampen aandoen – bij deze energiecrisis sowieso niet wijs – heeft hetzelfde effect.

 

Wat helpt is ervoor te zorgen dat je juist overdag, en vooral in de ochtend, een lampje extra laat branden of, veel beter nog: zelf naar buiten gaat. Want ook op een grijze winterdag is er buiten wel vijftig tot honderd keer meer en intenser licht dan binnen en daarbij kom je in beweging wat ook helpt om je goed te voelen. Over lampen gesproken: wist je dat je van ledlampen energie krijgt? Dat komt omdat ledlampen zijn gebaseerd op blauw licht – niet de kleur die je ziet maar wel wat er achter dat witte of warme licht zit. In je ogen zitten cellen die bijzonder gevoelig zijn voor blauw licht. Als ze dat krijgen, geven ze een seintje aan de delen van het brein die over ons slaap- en waakpatroon gaan en bepalen in hoeverre je je energiek voelt.

 

En dan zijn er ook nog wat hulpmiddelen om je mandje uit te komen. Zoals daar zijn een wake-up-light (een lamp die geleidelijk aangaat vanaf een half uur voor de wekker waardoor je rustiger wakker wordt en je je sneller fit voelt) en apps (Sleep Cycle is hier een voorbeeld van) die je in de lichte slaap wekken in plaats van je ruw uit dromenland te rukken en die hetzelfde effect hebben als de wake-up-light.
‘Voor nu welterusten en voor morgen gezond weer op’, was het toch?

 

Bron: de Volkskrant

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans