Even over de bastaarddochter van de Belgische koning

 

Er was eens een Belgische prins met een miserabel huwelijk die een affaire begon met een andere vrouw. Zijn minnares Sybille raakte zwanger maar hij ontkende er iets mee te maken te hebben.

 

Dit lijkt op het begin van een zielig sprookje, maar het is de harde realiteit voor het meisje dat uit deze affaire geboren is, Delphine Boël. Zij claimt al jaren dat Albert II haar biologische vader is, maar hij blijft stug ontkennen.

 

In haar jeugd bezoekt Albert haar dagelijks. Hij stuurt cadeautjes met kerst en voor haar verjaardag en gaat hij zelfs met Delphine en haar moeder op vakantie. Het lijkt er even op dat de prins van zijn Italiaanse Paola gaat scheiden om bij Delphine en haar moeder te kunnen zijn. De Belgische premier geeft hier zelfs zijn toestemming voor. Maar op het laatste moment wordt de scheiding afgeblazen. En dan wordt het stil. De prins verbreekt alle contact met Delphine en haar moeder en zo groeit het meisje op zonder vaderfiguur in haar leven.

 

De prins wordt koning en leeft nog lang en ongelukkig met zijn koningin Paola. Delphine, inmiddels een volwassen vrouw en op de hoogte wie haar vader is, wil erkenning, maar haar bestaan wordt door de koning genegeerd. Hoewel sinds 1999 ook bij het grote publiek bekend is dat de koning een vermeende buitenechtelijke dochter heeft, blijft Albert in alle talen zwijgen.

 

Dan gooit Delphine de knuppel in het hoenderhok. Sinds 2013 voert zij een verbeten strijd om Albert het vaderschap te laten erkennen. Dat kan omdat Albert inmiddels geen staatshoofd meer is. Het Belgische hof van beroep oordeelt uiteindelijk dat Albert een DNA-test moet ondergaan en in mei van dit jaar wordt deze in een Belgische kliniek uitgevoerd. Het resultaat wordt geheimgehouden. 

 

Maar sinds afgelopen vrijdag ligt er een uitspraak van het hoogste rechtscollege van België, het Hof van Cassatie. Albert kan de bekendmaking van de uitslag van de DNA-test niet langer tegenhouden en Delphine krijgt eindelijk de mogelijkheid om haar DNA te vergelijken met dat van haar mogelijke vader.

Wat zou dat een fantastisch kerstcadeau zijn: weten wie haar vader is. Of ze samen nog lang en gelukkig verder leven, zullen we moeten afwachten. Maar ieder kind verdient het om te weten wie zijn vader is, ook als die van koninklijken bloede is.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit