De 10 positieve dingen die 2020 ons bracht

 

Ik denk dat ik voor de hele wereld spreek als ik zeg dat 2020 nou niet bepaald een topjaar is. Wél eentje voor in de boeken, maar die gaat dan in de boeken als ‘meest zure verrassing van de eeuw’ of ‘deceptie’.

 

Want eerlijk, in januari was er nog niet zoveel aan de hand. Ja oké, er was een virusje in China gaande maar China is súper ver weg en kom op — dat gaat ons toch nooit bereiken? Nou goed, twee lockdowns verder en we zijn dat virus nog steeds niet kwijt. Nee, 2020; you did not treat us well.

 

Maar met het coronavirus dat onverminderd het nieuws overheerst, dacht ik dat we wel even toe waren aan positief nieuws. Want niet alles is kommer en kwel. Wel veel op dit moment, trouwens; dat geef ik toe. Ik moest dan ook eventjes zoeken maar voilá: 10 positieve dingen die 2020 ons ook heeft gebracht. 

 

  1. Dierenasielen zijn nog nooit zo leeg geweest in westerse landen. Heeft natuurlijk met corona te maken; iedereen zit thuis en dan is een huisdier gewoon veel gezelliger.
  2. Canada heeft als allereerste land ter wereld besloten alle ‘single use’ plastic items te bannen per 2021. Yay voor het milieu.
  3. Er werd voor het eerst een planeet ontdekt die mogelijk bewoonbaar zou zijn (op 11 lichtjaren afstand van ons, wat in ruimtetermen heel weinig is) én er is mogelijk leven op Venus. Mocht dit virus dus nooit weggaan, weten we waar we heen moeten.
  4. Na 10 jaar aandringen, zonder succes, hebben twee panda’s in een dierentuin in Hong Kong ein-de-lijk seks gehad. Mini-panda’s incoming en gelijk weer de reminder dat pandapunten heel terecht zijn vernoemd naar de panda.
  5. SpaceX vloog succesvol de ruimte in (ja, ik ben extreem gefascineerd door de ruimte). Dat is voor het eerst ooit dat een commercieel ruimtevaartuig astronauten de ruimte heeft ingestuurd. Vakantietje Bali? Nee joh, ik doe even een rondje om de aarde. Mssn een retourtje Maan.
  6. De natuur is heel blij met het gebrek aan toerisme. Want die hebben het daar behoorlijk pittig mee gehad. De flora en fauna is blijer en ik ben ook blij als ik weer die filmpjes zie van het — voor het eerst — helderblauwe water in Venetië.
  7. Finland heeft ingevoerd dat vaders net zo lang vaderschapsverlof krijgen als moeders.
  8. Weer een ruimtefeitje, sorry; NASA heeft bekend gemaakt dat het gat in de ozonlaag nog nooit zo klein was sinds ze het in 1982 ontdekte.
  9. Afrika is volledig vrij van polio. Nigeria was het laatste land waar deze ziekte nog voorkwam, en ook daar is het volledig was. Alleen nog Afghanistan en Pakistan te gaan, en dan is polio van de aardbodem verdwenen.
  10. Een (hoopvolle) voorspelling: dit jaar nemen we ook afscheid van Trump als president. YAY.

 

Nog meer behoefte aan positief nieuws? Check dan de subreddit UpliftingNews, dat doet je humeur sowieso goed.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer