Corona doet scheiden en scheiden doet lijden

 

Maar toen was er de hechtscheiding.

 

 

‘Uit elkaar dan met elkaar’ heet het boek en het had niet op een beter moment kunnen komen. Want uit onderzoek onder ruim 300 leden van vFAS, de ‘Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators’, blijkt dat het aantal echtscheidingsaanvragen de pan uit gaat rijzen de komende tijd. Zo erg zelfs dat de Belastingdienst er onder haar geruststellende motto dat ze ‘het niet leuker kunnen maken, maar wel makkelijker’ een speciale ‘scheiden-checklist’ tegenaan heeft gegooid die in september is gelanceerd als onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’.

 

Toegegeven: het valt ook niet mee, de godganse dag samen thuis moeten zitten. Dus als het dan al een beetje schuurde of rammelde, heb je de poppen zomaar aan het dansen. Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen schreven er een boek over dat ze zelf als een groot pleidooi voor de ‘zeg maar hechtscheiding’ zien: het tegenovergestelde van de vechtscheiding dus. Want wat moet dat moet, maar als er dan toch gescheiden wordt, dan liever vreedzaam en met twee ouders die gewoon contact blijven houden over hun kinderen en liefst ook met oog voor elkaars belangen.

 

Het boek komt officieel uit op 19 november maar is nu al voor € 15,95 onder andere hier te koop

De ondertitel van het boek luidt ‘de 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had’, en benadrukt dat er een hoop dingen zijn waar je bij een scheiding tegenaan loopt, zowel praktisch als emotioneel.

 

Zo worden er redenen gegeven om toch maar te blijven, of juist niet, en wordt er ingegaan op de vraag of kinderen een reden mogen en kunnen zijn om níet te gaan scheiden. Is relatietherapie een aanrader of niet meer dan stervensbegeleiding? Of wat te denken van een proefscheiding? Wat doe je trouwens met je vrienden en je familie als het zover is en ook: welke spullen gooi je weg en welke moet je koesteren? Ook niet onbelangrijk: wat kost een scheiding, behalve grijze haren, bakken met verdriet en emmers vol met tranen? Moet je naar een advocaat of mediator? En zo worden we aan de hand genomen en stapje voor stapje door alle fases heen geloodst. Emotioneel, financieel, juridisch, fiscaal, praktisch en onpraktisch, door dik en dun en voor ieder wat wils.

 

 

Aan het einde van de tunnel is er licht en dat is sowieso een opsteker. Want wie uitgehuild heeft en opnieuw is begonnen krijgt als kers op de taart adviezen over de voordelen van het ‘periodiek ex-overleg’, over datingsites en zelfs over de valkuilen van het samengestelde gezin.

 

Dus mocht corona je relatie de das hebben omgedaan, of iemand om je heen, en je zoekt naar een handleiding:
Birgit Vandermeulen en Erwin Wijman, Uit elkaar dan met elkaar, De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans