Om nou te zeggen dat Sylvia een Nexit wil…
 

 

Maar twijfels over de werking van de EU heeft ze zeker

 

Vijftien jaar geleden zijn we met het hele gezin naar België verhuisd, acht jaar geleden ben ik gescheiden en drie jaar geleden ben ik teruggegaan naar Nederland. Mijn kinderen bleven in België. Mijn dochter woont, werkt en studeert in België en betaalt daar dus ook belasting. ‘Mam,’ zei ze, ‘volgens de Belgische belastingdienst heb ik nog een bankrekening in Nederland.’ Ik wist (bijna) zeker dat ik die destijds allemaal had opgeheven, maar ja, als de belastingdienst het zegt… Een paar telefoontjes naar een lang vergeten bank verder, werd het duidelijk. Ze had inderdaad nog een spaarrekening met daarop het wereldbedrag van € 19,23. Als het om belastingen gaat, werkt Europa blijkbaar feilloos.
 
Hoe anders was het toen ik drie jaar geleden terugverhuisde naar Nederland. Ik was in Nederland getrouwd, in België gescheiden. Toen ik me ging inschrijven in de gemeente waar ik nu woon, wisten ze niets van een scheiding of van een vorige woonplaats in Antwerpen. ‘Dat kunnen jullie toch gewoon opvragen in België’, probeerde ik nog. ‘Onmogelijk’, was het antwoord. Ik moest zelf terug naar Brussel om mijn scheidingsakte op te vragen en die in te dienen bij exact dezelfde stadsdeelraad in Amsterdam waar ik dertig jaar geleden was getrouwd. Tot die tijd kreeg ik alle post van de Nederlandse overheid op naam van mijn ex-echtgenoot die officieel – ook voor de belastingen – nog steeds mijn ‘levenspartner’ was. En dat terwijl ik, toen ik trouwde, mijn meisjesnaam had gehouden en ook toen ik nog in Nederland woonde, altijd alle post op mijn eigen naam ontving.
 
Vier autoritten en talloze ambtenaren die ‘het ook niet wisten’ verder, was het eindelijk rond. Acht jaar na mijn scheiding, was ik eindelijk ook gescheiden in Nederland. En dan heb ik het nog niet over het papierwerk dat ik moest invullen om mijn auto naar Nederland te krijgen of de problemen met ziektekostenverzekeringen als je kinderen in België wonen en hun ouders in het buitenland. Ik vind het een mooi instituut, Europa, maar soms heb ik wel eens twijfels over de werking ervan.

 

Door: Sylvia Emonts

Sylvia Emonts is freelance journalist en schrijft al heel lang voor verschillende tijdschriften. Ze is dol op concerten, weekendjes weg en op haar twee kinderen die in België studeren. Voor Franska schrijft ze over dingen waar ze blij van wordt, of juist niet…

Afbeelding van Sylvia Emonts