Dat snap je toch zelf ook wel?!

 

Fare la bella figura… Dat betekent zoveel als ‘goed voor de dag komen’. De Italianen hebben het zo’n beetje uitgevonden.

 

En dat is te zien. Italianen doen altijd hun best doen om goedgekleed de straat op te gaan. En, ook heel fijn, zij hebben nog oog voor goede omgangsvormen.

 

Daarom ergeren zij zich dan ook verschrikkelijk aan die hordes toeristen die zich als holbewoners gedragen als ze de historische binnenstad van Rome bezoeken.

 

Halfnaakt staat ze in de brandende zon te wachten in de lange rij voor de De Sint-Pietersbasiliek. In een naveltruitje met spaghettibandjes en een jeansshortje met scheuren. Als ze eindelijk voor de deur staat mag ze niet naar binnen, want men vindt dat ze te bloot gekleed is. Razend is ze, want ze heeft zo lang in de rij gestaan en hoezooooo mag ik niet naar binnen?

 

Wat denk je nou zelf? Zou het kunnen dat er enige mate van respect van je verwacht wordt als je een kerk bezoekt? Dat je niet met je stinkende blote voeten in de Trevifontein verkoeling moet zoeken? En dat je al helemaal niet je naam in het Colosseum kan krassen? De afgelopen twee jaar waren er zelfs veertig van die malloten die hun naam in de eeuwenoude muren van het Colosseum kerfden. Hoe zot ben je dan? 

 

Omdat het bestuur van de stad er nu echt genoeg van heeft pakken ze de toerist die zich misdraagt voortaan maar in de portemonnee. Er worden fikse boetes uitgedeeld voor onbeschaafd gedrag. Als je bijvoorbeeld een ijsje eet op de Spaanse trappen heb je zo 250 euro aan je korte broek. 

 

 

Voor de hardleerse toerist, die denkt dat de nieuwe regeltjes niet voor hem gelden, heeft het stadsbestuur zelfs de mogelijkheid om je een straatverbod of gevangenisstraf te geven. 

 

De burgemeester van de Italiaanse hoofdstad zegt: ‘Rome blijft een gastvrije stad, maar dat wil niet zeggen dat we allerlei gedrag maar moeten tolereren.’ En gelijk heeft ie, vind ik. Want welke mafkees neemt er nu een duik in een historische fontein? Of wil in haar blootje een kerk bezoeken? Dat doe je natuurlijk niet. En dat snap je toch zelf ook wel?!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit