Dat gedoe altijd met die zomertijd

 

Zomertijd of wintertijd, wat heb jij het liefst?

 

Als het aan het Europees Parlement ligt komt er in 2021 een einde aan het verzetten van de klok op de laatste zondag van oktober en maart. De EU-lidstaten kunnen dan zelf bepalen of er voortaan zomer- of wintertijd zal zijn.

 

Vierentwintig procent van de Nederlanders vindt het geen probleem om de klok ieder half jaar te verzetten. Maar omdat het kabinet graag met onze Europese buren gelijk wil lopen, zullen we toch een keuze moeten maken voor de ene of de andere klok.

 

Ik dacht altijd, net als zevenentwintig procent van mijn landgenoten, dat continu zomertijd echt superfijn zou zijn. Na een lange werkdag krijg ik zomaar een uurtje extra licht cadeau. Dus dan kan ik langer met een wijntje op een terrasje buiten zitten en na het eten nog een extra lang rondje met m’n Takkie lopen. Het lijkt dan zomaar alsof er meer uren in mijn dag zitten.

 

Maar er zit blijkbaar een keerzijde aan de zomertijd die ik totaal niet in de gaten had. Want juist met die zomertijd blijft het in de winter in de ochtend ook een uur langer donker. Het wordt dan pas rond 10 uur licht. Rond 10 uur! Dan heb ik er dus al een halve dag in de duisternis op zitten. Daar word ik ook niet vrolijk van…

 

En dat geldt voor meer Nederlanders. Uit onderzoek blijkt dat er dan juist meer mensen depressief zullen worden door het lichttekort. Niks geen zomergevoel, maar gewoon keiharde winterse lusteloosheid!

 

Als je nu precies wil weten wat er gebeurt als we voor de zomertijd kiezen, kijk dan nog eens naar het filmpje dat Arjen Lubach vorig jaar heeft gemaakt. Daarin legt hij haarfijn uit dat permanente zomertijd eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee is.

 

 

2021 is gelukkig nog ver weg. We hebben dus nog even de (zomer- of winter)tijd om erover na te denken.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit