you are too bloody fond of yourself!

 

Ik was benieuwd: nu zou Nederland de échte John Bercow, Speaker in het Lagerhuis, leren kennen, dankzij Ivo Niehe, die het interview van afgelopen vrijdagavond aanprees als een van de mooiste die hij ooit had gemaakt. Nu vind ik Ivo irritant om naar te kijken. Te pedant, te ‘kijk-mij-ook-eens-spitsvondig-zijn’.

 

Hij liet vrijdag jl. in DWDD alvast wat lollige fragmenten zien van John Bercows optreden in het Lagerhuis. Man en ik besloten om toch maar weer eens op Ivo af te stemmen. We zien John Bercow tegenwoordig vaak voorbijkomen terwijl hij ‘ORDER!’ buldert. Niet dat de Lagerhuisleden dan meteen stil zijn, men tiert veelvuldig door elkaar heen. Wie weet lezen ze ’s avonds in de kranten pas wat er is gezegd over wat en door wie. Hoe leuk is die baan van Speaker helemaal, als je kleuters in bedwang moet houden, die kennelijk van hun ouders niet hebben geleerd hoe je elkaar op z’n minst zou kunnen laten uitpraten om te weten waarover het eigenlijk over gaat.

 

We gaan er goed voor zitten, man en ik. Op z’n Ivo’s komt Ivo binnen bij John Bercow, alsof hij jaarlijks op de man z’n verjaardag komt, en hij mag plaats nemen in een rode fauteuil naast John, die hem heel gemoedelijk ‘Ivo’ noemt, alsof ze elkaar al jaren kennen. Het is zijn eerste interview met ‘Dutch Television’, zegt Bercow. Primeurtje dus. Maar al snel ergeren wij ons aan Ivo, die Bercow steeds in de rede valt. Of alvast invult wat hij zou moeten gaan zeggen en daarmee de eventuele eigen inbreng van zijn gesprekspartner continu de grond in boort. De korte, inhoudsloze interviewfragmenten worden afgewisseld met opnamen van Bercow, die in het Lagerhuis pittige dingen roept. Dingen, die we in DWDD al voorbij hadden zien komen. Weinig nieuws onder de zon dus. Dat zijn kat ook Order heet, wisten we allang, dat stond in alle kranten. De flamboyante vrouw van Bercow komt af en toe in beeld en vooraf in de voice-over dropt Ivo een rotje: dat zij het met de huwelijkse trouw niet zo nauw zou nemen. Daar hoor je in het ‘gesprek’ niets over. Niet dat ik er benieuwd naar ben, maar noem het dan niet, als er verder geen woorden aan worden vuil gemaakt.

 

Dankzij de veelvuldige interrupties van de oh zo erudiete Ivo, weten wij nog steeds niet wie John Bercow werkelijk is. Een gemiste kans. Wat had ik het leuk gevonden als Bercow was opgestaan en tegen Ivo had geroepen: ‘Get out of that chair and my sight, you are too bloody fond of yourself! ORDER ORDER ORDER!’

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel