Dat dingetje waar jij van houdt

 

Caroline: Niet echt een vrolijk boek deze week, wel een verhaal dat volgens mij iedereen die betrokken is bij een naaste die het heeft tot steun kan zijn. Atie van Lieshoud schreef over haar man die dement werd toen hij pas 55 was.

 

 

 

Een klein boek maar een groot verhaal las ik deze week. Met de op het eerste gezicht grappige maar bij nader inzien zo schrijnende titel ‘Dat dingetje waar jij van houdt’. Een waargebeurde liefdesgeschiedenis. Met een verdrietige afloop.

 

Als Pieter net 55 is, wordt er fronto temporale dementie bij hem geconstateerd. Voor zijn vrouw Atie valt dan alles op z’n plek: zijn verwarring, dwangmatigheid en vreemde gedrag. In een serie korte stukjes beschrijft Atie met humor en zachtheid hun gezamenlijke tocht: de praktische en psychologische drempels die genomen moeten worden als Pieter naar de dagopvang moet, het verval van taal en decorum, opname in het verpleeghuis en de onafwendbare weg naar het einde.

 

Meer nog dan de weergave van een tragisch proces is dit het verslag van een liefde die zich ‘voegt’ naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wèl is en hun relatie inhoud te blijven geven. Voor buitenstaanders is in Atie’s stukjes slechts een (bij)rol in de kantlijn weggelegd. Door alle ruis weg te laten, komt ze telkens weer tot de essentie van wat ze samen met Pieter meemaakt. Daar slaagt ze buitengewoon goed in. Bijzonder om zo dichtbij te mogen komen.

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

 

Dat dingetje waar jij van houdt  – liefde voor een partner met dementie – Atie van Lieshoud – Uitgeverij Blooming – €14,99