Daarom mag je het EK Vrouwen­voetbal niet missen!

 

 

Caroline: Ze hebben gisteren gewonnen, hoor, onze dames. Maar er zijn meer redenen waarom je moet kijken naar de Leeuwinnen.

 

 

Mocht je het gemist hebben, het EK Vrouwenvoetbal is gisteren begonnen: de Nederlandse dames wonnen in het Utrechtse stadion Galgenwaard met 1-0 van Noorwegen. Ik heb, zoals ik al honderd jaar bij mannenwedstrijden doe, met een half oog gekeken. Zeg maar niet. Het lukt me gewoon nooit om mijn aandacht er bij te houden. Sorry, dames, ligt zeker niet aan jullie, ik ben me heus bewust van het belang van dit toernooi. En ik sta 100 procent achter jullie, hoor!

 

Met een serieuze smoel bespreken ze de kleine teen van een Eredivisie-speler

 

Wat mijn aandacht soms wel vast weet te houden, is het gedoe om het voetballen heen. Dat geouwehoer. Waar vooral mannen onbetwist kampioen in zijn. Dat ‘Studio Voetbal’ of ‘Voetbal Inside’, dat is toch hilarisch? Hoe is het mogelijk dat mannen beweren dat wij vrouwen altijd maar doorgaan op één onderwerp, terwijl zij met een serieuze smoel zelfs de kleine teen van een Eredivisie-speler al uitgebreid bespreken? Ik rol soms van de bank van het lachen.

 

De heren zijn met vakantie, jammer, want ik had hun commentaar op de wedstrijd van gisteravond weleens willen horen. Ik zag op internet wel dat in het mannenlijfblad ‘Voetbal International’ (VI noemen ze ’t zelf liefkozend) een artikel stond met de kop ‘Zo geniet je als man van het EK Vrouwen’.

 

Daarin was te lezen dat wetenschappelijk is aangetoond dat vrouwelijke voetballers:

  • zich minder aanstellen
  • minder lang op de grond liggen na een overtreding
  • wissels vlugger doorvoeren
  • sneller de wedstrijd hervatten na een doelpunt.

 

Wat me nou leuk leek, is zo’n napraatshow. Met een vrouw. Ik blij toen ik cabaretière Carolien Borgers bij Jinek hoorde zeggen dat zij ‘EK Voetbal Talk’ ging presenteren. Zat er helemaal klaar voor. Kon ik het niet zien… Het werd uitgezonden bij NPO Best, een zender die in het basispakket van Ziggo en KPN zit, en die heb ik niet. Best wel gek natuurlijk. Net als het feit dat het aan het succes van de eerste uitzending ligt of Carolien de volgende ook mag nabeschouwen. Gelukkig maken Willem-Alexander en Máxima geen onderscheid.

 

Op 20 juli spelen ‘onze leeuwinnen’ trouwens tegen Denemarken, op 24 juli staan de dames tegenover België. Beide wedstrijden zijn uitverkocht.

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs