Meel van de molen is lekkerder dan van de supermarkt

 

Dus deelt Janny een aantal webshops waar je de lekkerste meel en bloem koopt. Direct van de molen.

 

Ik heb een zwak voor ambacht, dat heb ik vaker gezegd. Ik vind dan ook dat we met alle inzet moeten proberen om oude ambachten te bewaren. Op alle vlakken hoor, niet alleen wat betreft mijn vak. Het is overigens ook de reden waarom ik bijvoorbeeld in het bestuur zit van bakkerijmuseum De oude Bakkerij in Medemblik; om er voor te zorgen dat kennis niet verloren gaat. Want oude technieken moeten behouden blijven en doorgegeven worden. En zo kom ik ook op het vak van molenaar.

 

Want heb je weleens het verschil geproefd tussen bloem en meel van de molen en die uit de supermarkt? Dat is echt een wereld van verschil in kwaliteit. Niet iedereen woont in de buurt van een molen, maar de laatste tijd ontstaan er steeds meer webwinkels van molens. En die heb ik voor je op een rijtje gezet. Niet dat de winkels bij de molens niet de moeite waard zijn, integendeel, maar ik heb voor de webwinkels gekozen zodat iedereen er makkelijk uit kan kiezen.

 

 

 

Trouwens, weet je wat het verschil is tussen bloem en meel? Dat wordt ook nogal eens door de war gehaald. Net als gewone bloem en Zeeuwse bloem. Eigenlijk is het heel simpel: wanneer je de hele korrel van bijvoorbeeld tarwe maalt ontstaat tarwemeel, zeef je dit dan hou je bloem over. En Zeeuwse bloem is niet zozeer bloem die uit Zeeland komt maar een bloem van zachte tarwe. Het bevat minder eiwitten (gluten) dan bijvoorbeeld patentbloem, waardoor het ideaal is om koekjes mee te bakken.

 

De molenwebshops op een rijtje

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden