Beter dan pannenkoeken en crêpes

 

Baghrir heet onze nieuwe favoriete pannenkoek

 

Lekker hoor, grootmoeders pannenkoeken of perfecte Franse crêpes, maar nóg lekkerder zijn Baghrir: Marokkaanse duizendgatenpannenkoeken. Overgoten met honing, stroop of met een dikke klont boter, mmmm. 

 
In tegenstelling tot onze Hollandse pannenkoeken worden de zachte, sponzige baghrir maar op één kant gebakken. Daardoor ontstaan de belletjes op het oppervlak waaraan ze hun naam danken. Moeilijk te maken? Valt mee, je moet alleen een paar trucjes weten.

 

How to: baghrirbeslag

Meng bloem, griesmeel, gist en bakpoeder in een grote beslagkom (bekijk hier de hoeveelheden van de ingrediënten). Terwijl je de boel klopt met een mixer of garde, voeg je net zoveel lauwwarm water toe tot er een glad beslag ontstaat. Het water moet lauwwarm zijn want dan gaat de gist werken. Dek het beslag vervolgens af met een schone theedoek en laat het minimaal een uur (twee kan ook) rijzen op een warme plek in het huis. Doe je dat niet, dan krijg je een plakkerige pannenkoek. Even geduld dus.

 

How to: baghrir bakken

Een speciale crêpes- of baghrirpan heb je niet nodig, een simpele koekenpan met anti-aanbaklaag volstaat. Waar je wél voor moet zorgen is dat ‘ie koud is als je het beslag erin giet. Doe je dat niet, dan stolt het beslag meteen, kan het niet rijzen en heb je dus geen gaten.

 

 

 

Afijn, een koude pan dus. Daar doe je een klein beetje olie (liefst gemengd met gesmolten boter) in en vervolgens het beslag: genoeg voor één grote of meerdere kleintjes, dat maakt niet uit. Die bak je vervolgens op een laag vuurtje in twee à drie minuten lichtbruin aan de onderkant en aan de bovenkant droog met kleine gaatjes.

 

Leg ze op een bord en bestrijk ze meteen royaal met boter zodat ze niet uitdrogen. Volgende batch? Koel de koekenpan eerst even af onder de koude kraan. De pannenkoekjes kan je eventueel warm houden in de oven (180 °C).

 

How to: baghrir serveren

Klaar? Serveer de pannenkoekjes warm met honing, extra boter of ander lekkers. Kopje muntthee erbij en jouw ontbijt, brunch of lunch kan niet meer stuk.

 

 

 

Door: Redactie Favor Flav