Code groen voor Italië

 

Adje is trots op de Italianen, ze zijn de braafste jongetjes van de klas.

 

‘Besmettingscijfers In Italië stijgen hard, maar geen lockdown in zicht’, kopt een Nederlandse krant deze week. Ik begrijp het weer eens niet; in Italië zijn er momenteel zo rond de 1000 besmettingen per dag op zo’n 60 miljoen inwoners. En daarmee zijn voor mij alle Italianen even het braafste jongetje van de klas. Wat mij betreft mag er code groen worden afgegeven.

 

Dit jaar had ik besloten om mijn verjaardag echt een keer te vieren, je wordt maar een keer 70, dus vandaar. Een paar vriendinnen uit Nederland komen voor de gelegenheid een weekje over. Als ze dat in Nederland aan vrienden of familie vertellen is de reactie veelal: ‘Ik snap niet dat je naar Italië gaat want als het fout gaat hoe kom je dan terug?’ Mijn vriendinnen zijn nogal nuchter en antwoorden: ‘Dan blijven we toch lekker bij Adje op haar berg, want daar is tot nu toe nog niemand besmet geweest.’ Ik luister er een beetje meewarig naar, net zoals ik de afgelopen tijd vaker meewarig mijn hoofd schudde als ik via gasten, het journaal of op een andere manier hoorde welke maatregelen er in Nederland worden afgekondigd in verband met corona. Het laatste wat ik hoorde is dat er in Nederland nu per regio wordt gekeken welke maatregelen er nodig zijn. Hoe onoverzichtelijk kan het zijn, ik hoor van mijn gasten dat ze totaal niet meer weten waar ze aan toe zijn, en ook heel vaak dat ze bang zijn. 

 

Maar gek genoeg voelen ze zich hier in Italië heel veilig, niet alleen hier bij mij op de berg maar ook in de supermarkt, het restaurant en gewoon buiten op straat. Natuurlijk hebben we het over de verschillen en waarom ze zich hier zo veilig voelen. Ze zijn verbaasd dat de Italianen zo gedisciplineerd zijn, juist omdat ze dat van de Italianen niet hadden verwacht; we staan toch een beetje bekend als een volk dat het niet zo nauw neemt met de regels. Natuurlijk zijn er al diverse theorieën waarom we zo gedisciplineerd zijn hier, mijn conclusie is duidelijkheid. Als iets duidelijk is is er geen ruimte voor ruis en discussie, dan doe je het gewoon zonder te mekkeren.

 

Ik hoor het ook van mijn vriendinnen en gasten, ze zeggen unaniem: ‘We willen eigenlijk niet meer terug.’ Niet omdat het eten hier zo lekker is, de Italianen zo vriendelijk zijn of omdat Italië een heerlijk vakantieland is. Nee, het komt omdat ze zich hier veiliger voelen en omdat het gros van de Italianen er geen punt van maakt om de regels te volgen.

 

Dus mijn advies aan jullie is: gebruik je eigen gezonde verstand en schep in de chaos van maatregelen je eigen duidelijkheid. 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek