City Guide: Luxemburg Stad

luxemburg stad city guide

 

Met de chaos die nu al een tijd aanhoudt op Schiphol, vermijd ik liever het vliegtuig. 

 

 

 

Waarom ruim vijf uur in de rij wachten om ergens heen te mogen vliegen, als je ook gewoon de auto kan pakken? En dat is dus precies wat ik deed. Op de planning stond een bestemming die eigenlijk best wel dichtbij is, maar waar ik toch nog nooit was geweest. Jawel: op naar Luxemburg.

 

En toen we de stad binnenreden dacht ik al meteen: wow. Dít had ik niet verwacht. Nu had ik überhaupt niet echt een beeld bij deze stad, maar dat het er zo mooi was had ik niet verwacht. De stad bestaat uit meerdere stadsdelen waarvan Grund (wat ‘beneden’ betekent en wat ook in het dal van de stad ligt), Kirchberg (voor de mooiste architectuur en musea) en het moderne centrum (waar je veel leuke restaurants vindt en de winkels).

 

Natuurlijk heb ik al mijn tips verzameld voor je, want geloof me: een weekendje Luxemburg is een echte aanrader. Sterker nog, ik ga in september gewoon weer.

 

Hotels

La Pipistrelle B&B Hotel 

Dit is het hotel waar ik verbleef en ik was er zo enthousiast over, dat mijn ouders gelijk ook een weekendje in september hebben geboekt. Dit hotel ligt in Grund, het oudere gedeelte wat ‘beneden’ ligt (vandaar ook de naam). De kamers zijn mooi ruim, de bedden slapen heerlijk — dat vind ik altijd erg belangrijk — en als je daar buiten loopt sta je meteen in het mooiste gedeelte van Luxemburg Stad. Op steenworp afstand Scott’s Pub, ook wel bekend als het terras met de langste zon van de stad.

 

luxemburg stad city guide

 

Restaurants

Chocolate House Nathalie Bonn

Een winkel waar elke chocoladeliefhebber zal gaan huilen van geluk, maar je kan er ook heel goed lunchen. Het heeft een schattig terras met genoeg plek, maar met slecht weer zit je binnen ook heel goed. Op de menukaart niet alleen chocola, hoor: echt lekkere hartige lunchgerechten. Maar neem zeker de chocolademelk-stokjes mee, die zijn echt goddelijk.

 

Golden Bean Coffee Experience

Mijn dag begin ik het liefst met een goede koffie, dus bij elke city trip ga ik op zoek naar de beste spot hiervoor. Nou, die heb ik in Luxemburg Stad gevonden. Pluspunt: ze hebben ook lekkere gebakjes als muffins erbij.

 

Clairefontaine

Fine dining op sterrenniveau: ook dat kan in Luxemburg Stad. Dit restaurant heeft een Michelinster, maar naast het prachtige eten is de locatie net zo mooi. Probeer zeker een plekje te bemachtigen op het terras en laat je de hele avond in de watten leggen.

 

Onesto

Liefhebbers van Italiaans eten: hier moeten jullie heen. Het is een hele toegankelijke zaak, veel gezinnen, met écht goed eten. Zelf had ik hier een pizza met zo’n heerlijke Napolitaanse luchtige korst, en mijn tafelgenoot ging voor gnocchi die — logisch — minder luchtig was, maar minstens net zo lekker.

 

La Taperia

De naam zegt het al een beetje, maar inderdaad: ze serveren hier tapas. Maar dan wel van bijzonder hoog niveau. Ze zijn voor zowel lunch als diner open, behalve op zondag — dan voor alleen lunch. Handig: de keuken is tot laat (elf uur ’s avonds) open.

 

Um Plateau

Als je een avondje op chique wilt, in een trendy zaak: hier moet je heen. Ze hebben hier een grote Gin & Tonic kaart, dus als je daar een liefhebber van bent moet je deze zaak niet overslaan. Ook hier is reserveren een must, want het is een populaire spot in Luxemburg Stad.

 

Strogoff

Elk bord is hier weer een feestje, en ze hebben echt voor ieder wat wils op de menukaart. Van pizza tot kreeft, van cocktails tot kaasplank: hier zit je goed. Pluspunt aan deze zaak is dat het terras erg leuk is, maar dat het er binnen ook prachtig uitziet. Win-win, dus.

 

Konrad

Dé plek voor een ontbijt, lunch, koffie of alles tussendoor. Ook ’s avonds is deze plek nog open: maar voor een borrel ga je naar beneden. Daar kom je uit in een bar die er een beetje als een grot uitziet — heel leuk, want dat verwacht je echt niet wanneer je boven binnenloopt. De hele zaak heeft een beetje een huiskamersfeer met heerlijke home made taarten.

 

De Gudde Weather (Wëllen)

Het allermooiste terras van heel de stad, zonder twijfel. Wel een tafeltje van tevoren reserveren, want anders maak je weinig kans — hier wil iedereen zitten. Op de hoek van Grund, waar je heel deze wijk kan zien. Met zonsondergang is het — zover mogelijk — nóg mooier hier. Veel jong en hip publiek, maar toch een hele ontspannen sfeer.

 

luxemburg stad city guide

 

 

Tips Luxemburg Stad

Er zijn verschillende wandelroutes door de stad heen, van verschillende lengtes. Zo heb je het beroemde Wenzel-parcours, die alle highlights afgaat. Luxemburg Stad staat op de wereldergoedlijst van UNESCO en als je je nog afvroeg waarom, geeft deze wandeltocht je daar absoluut antwoord op. Deze route is zo’n 5,5 kilometer dus ook goed te doen.
Ontdekt Kirchberg, de moderne wijk van Luxemburg Stad. Hier vind je qua architectuur vele indrukwekkende gebouwen, maar vind je ook veel musea om te bezoeken.
Ga met de glazen Pfaffenthal Lift. Deze lift is gewoon gratis en brengt je van Grund naar boven. Zoals je je misschien wel kan voorstellen heb je vanuit deze lift een prachtig uitzicht over de stad. Goed om te weten: hij gaat tot twee uur ’s nachts.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer