Chateau Meiland: De naklets

 

Kunnen we het nog heel even over Martiens homemade facelift hebben en z’n ‘slip’ inclusief stropdas? Het was gisteravond weer huilen van het lachen met onze Martien, Maxime, Erica en (misschien wel voor de laatste keer: huilen) Carolien.

 

Chateau Meiland: ik wil er wonen, de hele dag wijnen en vooral nooit meer naar huis. Dus lieve Martien, heb je interesse in een stylingassistent? Ik houd me hartstikke aanbevolen. En met een opsomming van onze favoriete momenten weet ik zeker jij straks ook. Oh de fraar, hè.

 

 • Soms is het dweilen met de kraan open: er is lekkage. En Erica heeft een soort van wasmanden met gaten gevonden om onder het druppende plafond te zetten. Erica: ‘Tja, er zitten wel gaten in maar ja, de oppervlakte is wel een stuk groter dan een normale emmer…’ Uhm, geen commentaar.

 

 • ‘Oh, ik ben zo bang dat ik val. Oh nee, het gaat juist heel goed.’ Het blijft me verrassen hoe drastisch een situatie bij Martien binnen enkele secondes kan veranderen.

 

 •  Oh, en ik weet wat ik voor m’n verjaardag wil: een wijnbel.

 

 • Maxime: ‘Clairtje, zal mama baby nemen? Mama baby in buik? En wil je dan een jongen of meisje?’ Je zou bijna denken dat in Frankrijk baby’s via Thuisbezorgd kunnen worden besteld, right?

 

 • Maxime: ‘Ik zit dus op een soort platformwebsite. En dan kun je dus over de hele wereld kijken of er iets tussen zit wat bij jou past. Op zoek naar een zaaddonor. Ja, het is toch net een soort winkelen…‘

 

 • Martien in badjas. Die armen, dat haar, dat hoofd: ik wil heel even met Martien knuffelen, zo lief dat-ie Montana in de vroege ochtenduurtjes staat uit te zwaaien.

 

 • Martien: ‘Oh, en je bent je schoenen vergeten. Je chaussures.’ ‘Nou daaaag, Montana. Daaaag. Blower aan hè. Daaaaag. Als ze nou maar wel de blower goed aanzet, het hele raam is beslagen, PFF, zo vervelend.’

 

 • Martien: ‘Ik ga nog heel even liggen want het was gister erg laat met de gasten.’ Maxime: ‘Ja, hoe laat lag je?’ Martien: ‘Half twaalf.’ Maxime: ‘Oh ja, zo zie je er ook wel uit, pap.’ Martien: ‘Ja nou, kan ik er wat aan doen met die wijn.’

 

 • En dan nog even over die homemade facelift. Die elastiekjes: Ik. Ga. Stuk.

 

 • Erica: ‘Nou, je houdt het toch niet tegen, de ouderdom.’ Martien: ’Jawel hoor, kijk maar. Je houdt het gewoon prima tegen op deze manier.’ (Homemade facelift oftewel twee elastiekjes met plakband achter je oor, HA HA)

 

 • Martien: ‘Ik vind het zo mooi. Ik vind het gewoon echt fantastisch.’

 

 • Erica: ‘Ik moet die bonnen in een schrift of op de computer uitwerken. Misschien in Excel?’ Martien: ‘Nee, doe maar in een schrift, hier in Frankrijk zijn ze hartstikke ouderwets.’

 

 • Maxime: ‘We leven gewoon op wijn en kliekjes, dus dat moet uitkomen toch?’

 

 • *bel* Maxime: ‘Tijd voor de wijhijn. Het is twaalf uur. Tijd om te wijnen. Claire, wil je ook wijn? Nee hè.’ Martien: ‘En waar is Carolien? Ach, ik pak eerst de wijn, dan zoek ik haar later wel.’

 

 • Martien: ‘Kijk, dit vind ik ook zo’n leuk slipje. (Sinds wanneer noemen we een boxer een slipje? Haha.) Is helemaal met zo’n stropdas. Vind je dat nou niet enig? Die neem ik zeker mee. Hup de koffer in.’

 

 • Iemand die de spelregels van tonknuppelen na Martiens uitleg onder de knie heeft? Ton, balletjes, gooien, vangen, bowlingkegel, zakmes van z’n broer, een worst, half tien bier, dan rosé?

 

 • Carolien: ’Tien gasten om voor te koken is toch ook niet zo’n shocking aantal. Ik bedoel: dat heb je ook zo als je een paar mensen thuis uitnodigt om mee te eten.’

 

 • Martien: ‘Nou, dat heb ik echt nog nooit gehad.’ Carolien: ‘Ja, maar jij nodigt nooit iemand uit.’ Martien: ‘Nee, dat is waar. En als ze spontaan bij ons aan de deur belden, deed ik niet open. Nee hoor, weg uit m’n aura, een afspraak kan je maken en niet zomaar ongelimiteerd aan die bel trekken met ‘hallo, wij komen even langs’. Daar heb ik echt geen zin in, PFF.’

 

 • Carolien: ‘Nu ben je wel gastvrij. In Nederland was je dat eigenlijk echt niet.’ Martien: ‘Nee, maar hier betalen de mensen er voor, hè.’

 

 • En dan… De volgende keer in Chateau Meiland: ‘Dat ik nu het besluit heb genomen om weg te gaan vind ik echt heel erg.’ Neee, rumor has it echt: Carolien gaat weg.

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl