Zeg, wat zit daar in je onderbroek?

 

Caroline: Nu staat wildplassen al in het nieuws, krijgen we er nog een onderwerp bij. Ik stopte even met tikken want ik wist niet wat ik hoorde.

 

Nou, dat gaat lekker, dames, hebben jullie het nieuws ook met lichte verbijstering gevolgd? Het wildplasnieuws. Die rechter die vorige week naar aanleiding van de zaak van Geerte Piening (daar schreef ik dit over) oordeelde dat ze dan maar in een urinoir had moeten plassen. Tuurlijk joh! Zie je het voor je? Dat kan toch helemaal niet, meneer de rechter, hang je daar een beetje moeilijk te doen in je blote kont, komt er een man binnen, om maar iets te noemen. Of je valt om omdat je nu eenmaal geen acrobaat bent. Geen oplossing. Dus braken de protesten los, van het constateren van ‘sanitair seksisme’ tot de ‘Actie zeikwijf: urinoirplassen voor vrouwen’. We zijn er voorlopig overduidelijk nog niet uit, maar het onderwerp staat goed op de kaart, kunnen we inmiddels wel stellen.

 

En dan dit. Zit ik lekker te tikken vanochtend, hoor ik op de radio een serieus gesprek waar mijn toetsenbord en ik even stil van vielen. Over hacken. Maar dan niet zomaar hacken, nee, het hacken van informatie uit onze onderbroek… 

 

Sinds kort bestaan er dus damesslips met een sensor, die via bluetooth verbonden is met een app. Echt waar. En je kunt meteen stoppen met denken aan spannende toepassingen (ja, ik weet het, je kunt de gekste dingen voor je zien), want dit is onschuldig en goedbedoeld. Urineverlies, en daar gaat dit om, is voor veel vrouwen immers een groot probleem, waar we last van kunnen krijgen na een bevalling, tijdens de overgang en als we ouder worden.

 

Daar heeft de Lifesense Group wat op gevonden: slim ondergoed met de naam Carin. Als je dat draagt, herinnert je smartphone je er geregeld aan dat je bekkenbodemspieroefeningen moet doen. Jaha, daar is over nagedacht, mevrouwtje…

 

Eigenlijk wil ik hier helemaal niet flauw over doen, want als het helpt, helpt het. En als je er last van hebt, ben je blij met alles wat je er vanaf kan helpen. Dus. Maar wat ik niet begrijp is dat die man op de radio zich oprecht zorgen leek te maken over het hacken van informatie afkomstig uit onze onderbroeken… Ga wat doen met uw leven, meneer, een damesurinoir bedenken ofzo!

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Dingena Mol, haar & make-up: Astrid Timmer