Ja hoor, de film komt er aan!

 

Caroline: De laatste aflevering is nog maar twee jaar geleden, maar ik mis ze nog steeds, de Crawley’s en hun landhuis Downton Abbey. Gelukkig is er nu goed nieuws…

 

Het zijn dé ingrediënten voor een successerie: het wel en wee van Britse aristocratische families en hun personeel in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Begin jaren zeventig bracht ons dat ‘Upstairs Downstairs’ over de legendarische familie Bellamy en sinds 2010 heeft ‘Downton Abbey’ met de Crawley’s zo mogelijk nog meer fans. Zelden was een serie populairder.

 

Zes seizoenen lang leefden we intens met ze mee. Met Lord en Lady Grantham, hun drie dochters, hun geestige tang van een oma en alle bediendes die beneden in het landhuis hun eigen wereld hebben. Kostuumdrama in optima forma, het blijkt zelfs onweerstaanbaar voor wie niet echt van het genre houdt. Wegdromen, zwijmelen, je hart vasthouden, huilen, de karakters maken het allemaal mogelijk: je houdt van ze of kunt ze soms niet uitstaan. Mysteries, liefdes en vetes op een landgoed waarvan het steeds spannend is of het in de familie kan blijven. Tegen de achtergrond van de aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog, het begin van de moderne tijd. Het leek lange tijd niet op te kunnen.

 

Maar dan is het ineens toch klaar. Afgelopen. Uit. Wat ons rest is de herinnering en voor de échte liefhebbers misschien nog een dvd-box met de complete serie in de kast.

 

Al snel zijn er de geruchten over een film. Hardnekkige geruchten die steeds maar niet bevestigd worden. Is hier soms sprake van massale wishful thinking? Nee. Dé film er gaat komen, volgens verschillende Britse kranten. Schrijver Julian Fellowes schijnt het script afgerond te hebben, de acteurs praten erover en de opnames zullen in 2018 beginnen. We moeten dus nog wél even geduld hebben voor we weten hoe het is met de familie Crawley.

 
PS. Wordt het verlangen naar het heerlijke sfeertje je soms bijna te veel? Dan zou je in de tussentijd het heerlijke boek ‘Belgravia’ van Julian Fellowes kunnen lezen. Dat speelt ruim een eeuw eerder, maar ook hier zijn álle ingrediënten volop aanwezig.

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Dingena Mol, haar & make-up: Astrid Timmer