And the winner is…

 

Sonja: Of ik een design-award-uitreiking wilde bijwonen? In het Victoria & Albert Museum? In Londen? Laat me even denken… Jahaaa! Natuurlijk!

 

Lucky me, want wanneer heb je nou zo’n uitzonderlijk feestje in zo’n bijzonder museum? En qua timing was het ook helemaal perfect, want het viel precies in de Londense Design Week. Nóg veel meer inspiratie…

Maar eerst de uitreiking. Elk jaar organiseert Made.com de Emerging Talent Award: dé kans voor aanstormend talent om door te breken in de designwereld. Iedereen kan hieraan meedoen, je hoeft alleen maar een prachtig ontwerp te bedenken.

Uit honderden inzendingen selecteerde een panel met experts dit jaar zes designs. Deze werden vervolgens door het publiek beoordeeld. En ik mocht dus bij de uitreiking zijn, als woonjournalist van franska.nl. Ik keek, tussen al die prachtige, creatieve mensen, mijn ogen uit: de champagne vloeide rijkelijk, de mensen waren charmant en vermakelijk, de sfeer kon niet beter, wat een topavond. En dat werd het zeker voor de winnaar van de Design Award. Wie het was? Na het tellen van de duizenden stemmen werd bekend dat Charlotte Petitpierre had gewonnen, met haar ontwerp van tafellamp Hiraki.

 

 

 

 

 

 

Eerdere winnende ontwerpen:

2017: Hiraki Lamp (binnenkort verkrijgbaar)
2016: Nachtkastje Cairn €249 ontworpen door Moon Kim en Tsewang Gensapa.

 

 

 

2015: Buffetkast Nia  €649 ontworpen door Ivana Mannavola en Nicola Lattanzi.
2013: Salontafel Range €299 ontworpen door Josie Morris.

 

Nieuw idee

Maar de Hiraki-lamp was tijdens de verkiezing niet het enige stuk tussen de inzendingen dat de organisator zo bijzonder vond. En daarom introduceerde Made ook een nieuw platform dat nóg meer designers de kans biedt om hun ontwerpen in productie te zien gaan: TalentLAB. Waarom? ‘We weten dat er zo veel avontuurlijke en innovatieve ideeën in de wereld zijn die nooit het licht zien. TalentLAB zal creativiteit in de kijker zetten en ontwerpers helpen een voet tussen de deur te krijgen in de industrie.’ En wat hier meteen zo bijzonder aan is? TalentLAB is het eerste crowdsourcing- en crowdfundingplatform dat klanten toegang biedt tot exclusieve producten. En het zal dus designers helpen creaties voor te stellen en naambekendheid te krijgen.

 

 

Zelf iets leuks scoren?

Als klant kun je dus een bepaald design, dat je graag in productie ziet gaan, steunen met een kleine borgsom (die zal worden terugbetaald). Heb je mooi iets unieks in huis.

 

Meedoen als ontwerper?

Vanaf 31 oktober 2017 kunnen designers hun creaties rechtstreeks uploaden op het TalentLAB-platform om mogelijk geselecteerd te worden door Made. Ontwerpen die uiteindelijk het nodige bedrag binnenhalen voor hun ontwerp, kunnen het product maken, en vervolgens verkopen via Made.com.

 
Nog nooit was het produceren van een ontwerp voor jonge ontwerpers zo dichtbij. Ik ga ze zeker steunen en ben heel benieuwd naar wat ze voor moois bedenken!
Een win-win, dus. Zo zijn we allemaal winnaars.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: MADE