Gratis vakantie?

 

Wie niet veel geld heeft, moet slim zijn: ik doe al jaren met veel plezier aan huizenruil.

 

Even vraag ik me af of ik haar wel goed begrijp. Vraagt ze nou echt of ik niet bang ben dat er camera’s in mijn huizenruilhuis zullen hangen? Ja dus, dat lijkt haar een heel eng idee. Sinds laatst bekend werd dat er inderdaad halve garen bestaan die dat doen, is de vraag van mijn kennis ineens niet meer zo vreemd. Maar in mijn hoofd zou het dus echt nooit opgekomen zijn.

 

Huizenruil. Ik ben er gek op. Al jaren. Zie alleen maar voordelen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het gewoon gratis is. Vorig jaar zat ik een dikke week in een prachtig appartement in het centrum van Cannes. Reis- en verblijfskosten: 150 euro voor een vliegticket naar Nice… 

 

Toch reageren mensen best vaak huiverig. Of ik het niet vervelend vind dat anderen aan mijn spullen zitten? Nee, vind ik geen enkel punt. Kan mij het schelen wie de waterkoker aanzet. Of de douchekraan opendraait. En of ik niet bang ben dat ze dingen mee zullen nemen of kapotmaken? Nee, want ik wil niets hebben waar ik me zorgen over hoef te maken. Heel persoonlijke dingen berg ik gewoon op.

 

Je kunt jezelf natuurlijk net zo gek maken als je zelf wilt

 

Gedoe?

Of het niet een verschrikkelijk gedoe is om je huis ‘ruilproof’ te maken? Nee, vind ik ook niet. Het kost wat tijd, maar daar staat dus die ‘gratis’ vakantie tegenover. En je kunt jezelf natuurlijk net zo gek maken als je zelf wilt…

 

Voor vertrek

In de weken voor vertrek begin ik met opruimen, gewoon telkens iets, niets om stress van te krijgen: badkamerkastje, washok, ijskast, bestekla, brievenbakje… Goed moment ook om bijvoorbeeld je winterkleding op te bergen. Dat scheelt straks bij het pakken van je koffer en het maken van genoeg ruimte voor de ‘ruilers’. De eerste keer had ik mijn hele kast leeggehaald, maar dat doe ik niet meer: ik zorg voor genoeg ruimte om kleren op te hangen, een paar lege planken en een ruime lade. Mijn eigen kleren en schoenen doe ik in hoezen en tassen, ziet er keurig uit.

 

Ook was ik op mijn gemak alle kussens, moltons en dekbedden wassen, wel zo fris. En verder komt mijn trouwe hulp-op-afroep de dag voor vertrek grondig schoonmaken, dat hoort bij mijn voorpret, die paar tientjes maken de vakantie ook niet ineens onbetaalbaar.

 

Eigenlijk, heb ik ontdekt, is het zo dat je niet alleen je gasten, maar ook jezelf een plezier doet met deze voorbereidingen. Hoe jij het achterlaat is namelijk de standaard voor je ruilers, die zullen het weer in die staat terugbrengen. Die van mij hadden er vorig jaar trouwens nog een schepje bovenop gedaan, het was gênant schoon…

 

 

 

 

Door: redactie Franska.nl