Zondags rust en stilte?

 

Toen we net in ons huis kwamen wonen, was ik zo ontzettend blij dat ik ineens op de begane grond leefde. Dat je zomaar naar buiten kon lopen. Je eigen gras in. Je eigen paadje op. Ben er trouwens nog steeds blij mee.

 

Wat? Mag dat niet dan?

 

Niks leuker dan lekker in je tuin werken, met je handen in de aarde zitten wroeten. Plantjes planten, heggetjes zetten en met je eigen bezem het paadje vegen. Toen ik er net woonde en na een paar weken (op zondag) weer bezig was met de bezem en er lekker op los stond te vegen, kwam er een meneer langslopen die zei: ‘Het is zondag hoor’.

 

Nou jaaa!

 

Ik heb een opvoeding met kerkbezoek en bijbel enzo , dus ik weet heus wel dat er mensen zijn die niets mogen doen op zondag. Bij mijn opa bijvoorbeeld mocht er helemaal niets. Niet schaatsen, niet fietsen, niet zwemmen. Wel breien. Dat wel. Graag zelfs, want hij was heel erg slechtziend, dus had ie er een hekel aan, als ik zat te haken als kind. Dan hoorde ie niets. Hij wilde rikketikketik horen van de breinaalden.

 

Maar niet vegen? Niet bij mijn eigen huis?

 

Sorry hoor, er zijn grenzen. Dus ik antwoordde die meneer: ‘Klopt, weet ik. Fijne dag!’ En veegde vrolijk verder. Wanneer moet ik anders vegen? Zaterdag heb ik het hartstikke druk en doordeweeks werk ik. En maak ik lange dagen.

 

Toch zit er bij mij best iets van dat zondag-rust-gevoel ingebakken en dat wilde ik nou even met je checken. Hoe zit dat bij jou? Ik vind namelijk dat je best van alles mag doen op zondag als er maar geen giga mechanische herrie bij komt kijken, Zoals bijvoorbeeld van een kettingzaag of grasmaaier.

 

Hier zijn wij het dus thuis niet over eens

 

Intussen hoor ik al vaker in de buurt dat er meer mensen ‘van de andere partij’ zijn. Lekker elektrisch de heggen gaan snoeien en het gras gaan maaien. Maar dan meestal wel pas ’s middags. En eigenlijk hebben ze misschien wel gelijk. Al vind ik die heerlijke stilte ook wel fijn. Dat je gewoon het geflierefluit van de vogeltjes overal bovenuit hoort. Dat mag van mij de hele dag duren. Mijn man vindt het onzin. Wat vind jij? Ja/nee kettingzaag en elektrische grasmaaier op zondag?

 

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter