Buitenzwemmen: het nieuwe wandelen?

 

Nu alle cafeetjes en restaurants voorlopig nog een maand op het nachtslot zitten, en de sportscholen trouwens ook, moeten we andere dingen bedenken om ons een beetje te vermaken.

 

 

Het leuke is, althans, zo gaat het bij mij, dat mijn afspraken met vriendinnen nu vooral in beweging plaatsvinden. Ik wandel me de blaren op de voetjes. Win-win, want het kletst lekker, zo zij aan zij, je bent in beweging en je hebt toch een leuke ervaring en ziet nog eens wat van de natuur. Maar inmiddels zijn we misschien toe aan een treetje hoger, want ik zie ineens iedereen om me heen buitenzwemmen. Ja, in niet verwarmde open wateren. Schijnt de hemel te zijn voor je vetverbranding en je immuunsysteem en laten we eerlijk zijn: als je dat kan, is er niet heel veel dat jou nog van je stuk kan brengen, of wel?

 

Even in de Kampioen gedoken voor wat do’s en don’ts. Gaan we.

 

1. Begin met een emmer
Zet ’s avonds een emmer water buiten en kieper die ’s ochtends over je heen. Dan weet je wat je straks te wachten staat als je echt het water in duikt. Koud douchen is sowieso een goed idee.

 

2. Mentale voorbereiding
Buitenzwemmers adviseren bijvoorbeeld ook om een week lang elke dag om zeven uur ’s ochtends een wandeling te maken met slechts een laagje kleding. En ook naar de plek te gaan waar je straks gaat zwemmen is aan te raden. Het monster recht in de bek kijken, zal ik maar zeggen.

 

3. Doe het niet als…
Je een zwak hart hebt, zwanger bent, nierklachten hebt of überhaupt niet fit bent. Als je het wel hebt gedaan en het heel lang duurde om weer warm te worden ben je ook niet helemaal geschikt voor de outdoor swim.

 

4. Niet langer dan een minuut
In het begin zeker niet. Later kun je het opbouwen. Vertrouw niet op je gevoel want eenmaal in het water verdwijnt de kou voor je gevoel, maar die is er wel degelijk.

 

5. Thermoskan mee
Zorg dat je opgewarmd het water ingaat. Eerst even flink wandelen of hardlopen en zorg voor een thermoskan met warme drank voor erna. En warme sokken, goh, wat zal dat lekker smaken.

 

6. Houd het hoofd niet koel
Oh, het wordt er allemaal niet sexyer op maar wel leuk, dus doe ook maar een badmuts op. Zo houd je je hoofd warm en ben je ook nog eens herkenbaar voor het geval dat.

 

Terwijl ik dat opschrijf, krijg ik zowaar zin. En in die openhaardsessie daarna.

 

Een fijne dag voor jou,

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach