Bang dat je auto wordt opengebroken?

 

Dan moet je ‘m juist in het donker parkeren!

 

 

 

Om de haverklap wordt er rond ons appartementengebouw ingebroken in auto’s. Regelmatig worden er ook auto’s gejat. We hebben een groepsapp waarin iedereen elkaar bijpraat en waarin fanatiek wordt gepleit voor camera’s – waar ik overigens weinig fiducie in heb omdat de politie er heus geen werk van zal maken om onherkenbare mannen in hoodies in de kraag te vatten. Iedereen aast op een parkeerplaats onder één van de lantaarnpalen. Want een auto die in het volle licht staat zal niemand proberen te strippen en de Nederlandse politie adviseert vast niet voor niets om je auto op een zo licht mogelijke plek te parkeren, omdat inbrekers in het donker lekker ongezien hun gang kunnen gaan.

 

Maar de Nederlandse politie blijkt het mis te hebben. Net als iedereen die uit is op een plekje onder de lantaarnpaal. Door je auto daar te parkeren, neemt de kans op inbraak en diefstal juist toe, zo blijkt uit een analyse, die is gepubliceerd in het Journal of Quantitative Criminology. Gelegenheidsdieven vinden het ingewikkeld als ze niet goed kunnen zien of er iets in je auto ligt waar ze iets mee kunnen en de meer geroutineerde boef vindt het lastig werken in het donker. Zonder een zaklamp schiet dat niet echt op en met zaklamp loop je snel in de gaten omdat dat verdacht is en ook vanaf een afstandje opvalt.

 

Voor genoemd onderzoek werden de gegevens van verschillende misdaden op vier verschillende plekken in Groot-Brittannië geanalyseerd, terwijl de straatverlichting op deze plekken ingrijpend werd gewijzigd. Met name het verschil tussen lantaarnpalen die de hele nacht aan waren en lantaarnpalen die geleidelijk dimden werd onderzocht en dat gedurende een periode van negen jaar. Het aantal diefstallen in de buurt van straatverlichting die tussen middernacht en 05.00 uur werd uitgeschakeld, daalde met 44 procent, terwijl er juist een toename van autodiefstallen te zien was in aangrenzende straten die de hele nacht verlicht bleven.

 

Moeilijk te geloven dat er minder gestript en gejat wordt als we in het donker parkeren? Ik ga het in ieder geval proberen.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans