Bijzonder: dit is wat er met de anus van een varken gebeurt

 

Soms zijn er van die vragen die oprecht nog nooit bij je zijn opgekomen, maar ineens krijg je het antwoord in je schoot geworpen.

 

 

 

Grappig genoeg is dat vaak bij de Keuringsdienst van Waarde, en zo nu ook weer. Zij kwamen namelijk met hét antwoord op de vraag: ‘wat gebeurt er met de anus van een varken na de slacht?‘ Jaaa, denk daar maar eens over na.

 

Had ik dus nog nooit gedaan, maar mijn mede-FavorFlaver Sharon wel, hoor. Die was bijvoorbeeld allang op de hoogte van de culinaire geruchten rondom de kringspier van het varken.

 

Wát? Is calamari eigenlijk een varkensanus?

 

Nee, gelukkig niet — maar je schrok wel even, toch? Dit is wel echt een gerucht wat vroeger rondging, nadat CDA-europarlementariër Esther de Lange dit verkondigde tijdens een presentatie over voedselfraude. No worries: het is een leugen. Dus je kan met een gerucht hart calamari blijven eten. Maar wat doen ze er dan wél mee?

 

Het kan dus absoluut op je bord belanden, als je Gopchang of Makchang in Zuid-Korea besteld. Dit gerecht bestaat uit ingewanden van een varken en de kans is dus zeer aanwezig dat je ook een stukje kringspier meepakt. Zelf ben ik totaal geen avontuurlijke eter dus dit gerecht zal ik van mijn leven niet bestellen, maar mocht je benieuwd zijn: go for it! Een varkensanus is namelijk helemaal niet ongezond (het heeft dezelfde voedingswaarden als andere delen van een varken) en is dus heel prima om als snack te nemen. Laat je even weten hoe het smaakt?

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer