Seizoen 5 van The Crown? Ik weet het zo net nog niet…

 

Er was al zoveel over te doen voordat het vijfde seizoen van The Crown gisteren eindelijk online stond, dat ik eigenlijk wel heel nieuwsgierig was. Inmiddels ben ik op de helft met kijken en weet ik het zo net nog niet.

 

 

 

Vanaf de allereerste aflevering van The Crown was ik gegrepen door de recente geschiedenis van de Britse koninklijke familie. Dat tussendoor ook het verhaal verteld werd over grote historische gebeurtenissen maakte de serie extra interessant om naar te kijken. Zo had ik geen idee van de Grote Smog uit 1952, een ophoping van vervuilde lucht die als een zware deken boven Londen bleef hangen en uiteindelijk talloze levens kostte. Of van hoe aristocraat Anthony Blunt, vertrouweling van The Queen, ontmaskerd werd als KGB-spion voor de Sovjet-Unie. Inmiddels is de serie in de jaren tachtig en negentig beland, die ik mij prima kan herinneren. Van eindeloos veel foto’s van een verdrietige Diana in de bladen tot de ranzige krantenkoppen over Royal Tampongate, het schandaal over het transcript van een “sexy” telefoongesprek tussen Charles en Camilla die toen allebei nog getrouwd waren. De roddelpers en het volk smulden ervan.

 

Maar op een of andere manier kan het me nu niet meer zo boeien wat er in die periode allemaal in de familie gebeurde en is deze vijfde reeks van de serie wat mij betreft niet het beste van wat The Crown tot nu toe te bieden heeft. Het zal wel aan mij liggen dat ik Imelda Staunton niet echt een overtuigende Elizabeth II vind. Want eerlijk gezegd doet ze me meer denken aan Dama Fortune, de Fairy Godmother uit de animatiefilm Shrek, dan aan de koningin. Of is het Elizabeth Debicki, die weliswaar griezelig veel op Diana herself lijkt, maar me nogal irriteert met haar boze blik. En hoewel ik werkelijk dol ben op Dominic West, zie ik er na vier afleveringen nog steeds geen Charles in.

 

Ik weet dus zo net nog niet wat ik van seizoen 5 moet vinden. Vanavond maar weer verder kijken, want wie weet zit er nog een klapper in die alles goedmaakt.

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit