Drie maanden thuiszitten; dit effect heeft dat op je brein

 

Het lijkt wel alsof het nieuwe normaal ook echt als normaal voelt, inmiddels. Thuiswerken gaat opeens heel soepel, minder afspreken met vrienden ook.

 

Best gek, want vóór corona waren we altijd druk en bezig. En we zijn momenteel drie maanden verder, sinds het begin van de quarantaine. Ja, bizar: drie maanden. En wat doet al dat thuiszitten nou precies met je brein? Volgens experts is het niet al te best. Want je geheugen zou lijden onder het vele thuiszitten. Een experiment toont aan hoe belangrijk het sociale contact dat je dagelijks hebt met collega’s en anderen die je tegenkomt eigenlijk is. Je geheugen wordt slechter in die sociale isolatie en je bent ook angstiger, blijkt uit onderzoek.

 

Maar het bijzondere is vooral: je hebt na maanden van sociale isolatie vooral weinig zin in sociale interactie. Je went dus aan het nieuwe normaal van weinig vrienden zien en weinig sociale uitjes hebben. Je mist die avondjes in een restaurant niet meer, want ach, zo op die bank is het ook best prima. Je went aan het hebben van minder sociale contacten en afspraken. Voor kinderen is het ook een probleem: ze leren zo minder sociale vaardigheden aan en leren minder goed samen te werken. Voor ouderen zorgt dit soort eenzaamheid en niets te doen hebben voor depressies en een lagere kwaliteit van leven. Het geldt dus voor iedereen, voor ons allemaal. En als je je isoleert zou je ook meer van het hormoon cortisol aanmaken, aldus neurologen die onderzoek doen naar welke effecten die quarantaine nou op onze gemoedstoestand heeft. En cortisol zorgt voor een stressgevoel, voor een paniekmodus. Je bent dus gespannen en je weet eigenlijk niet waarom, want je bent helemaal niet gehaast of druk of propvol. Het is het nieuwe normaal en eigenlijk moeten we daar zo snel mogelijk weer vanaf.

 

En wat ik zelf ook merk: thuiswerken zorgt voor meer werkdruk. Want privé en zakelijk lopen door elkaar en dat is eventjes best gezellig en fijn, maar na al die maanden ook verwarrend. Wanneer mag ik nu mijn laptop pakken thuis en wanneer moet ik mama spelen met mijn kinderen? Wanneer mag papa werken en wanneer mama? Dat idee. Je doet eigenlijk maar wat, maar het werk stapelt zich wel op. Zowel de werk- en studiestress als de werkdruk blijkt te zijn toegenomen sinds de crisis, zeggen onderzoekers. Zeker 40 procent van de mensen geeft aan dat thuiswerken helemaal niet zo lekker gaat. Opeens zit je met je dreumes op schoot te typen dus. I’ve been there.

 

Wat te doen tegen al die ellende? Wat is de wijze les van vandaag? Sociaal zijn. Plan dus die wandeling in met een gezellige vriendin, ga dat koffietje drinken op 1,5 meter afstand. En hop, het terras op. Je hebt het nodig na al die maanden, zo stellen experts. En als je het nu niet doet, blijf je jezelf alleen maar meer en meer afzonderen. Van neurobiologen moet je dus vooral dat wijntje gaan drinken in goed gezelschap. En als zij het zeggen…

 

Bron: EOS Wetenschap

 

Door: Tessa Heinhuis