Na 13 jaar een door­braak in zaak Maddie McCann

 

‘BREAKING’ stond gisteravond overal op internet. Er zou een nieuwe verdachte zijn in de zaak van Madeleine McCann, het meisje dat op driejarige leeftijd verdween in het Portugese Praia da Luz.

 

In 2007 verdween zij uit het hotel waar zij met haar ouders, broer en zus verbleef. Een zaak die al die dertien jaar wordt omgeven door complottheorieën. Hadden de ouders haar gedrogeerd? Is ze het slachtoffer geworden van sex trafficking? Is ze het strand opgelopen en verdronken? Zocht ze naar haar ouders en is ze toen meegenomen? De ene theorie wat geloofwaardiger dan de ander, als je het mij vraagt. Bijzonder wel hoe de ouders van Maddie McCann het te verduren hebben gehad en meerdere malen publiekelijk zijn beschuldigd van deze vermissing.

 

Nu, dertien jaar later dus, is er voor het eerst een verdachte bekendgemaakt in deze zaak. Het zou gaan om een 43-jarige Duitser die op dit moment in de gevangenis zit op verdenking van moord. Ten tijde van de verdwijning van Maddie McCann zou hij in de buurt zijn geweest. Zijn telefoongegevens van die tijd zijn inmiddels ook al opgevraagd: een uur voor de verdwijning heeft hij een half uur lang een telefoongesprek gevoerd.

 

Deze Duitse man zou tussen 1995 en 2007 in de buurt van Praia da Luz hebben gewoond. Soms had hij een dak boven zijn hoofd, soms leefde hij in een bestelbusje — dat ook door de politie in beslag is genomen. Tot een jaar voor de verdwijning van Madeleine woonde hij in een huurboerderij. Het is dus nog onduidelijk waar hij in het jaar voorafgaand aan haar verdwijning woonde, maar het meest aannemelijk is dat hij rondzwierf in zijn busje. 

 

Opvallend: ditzelfde busje werd een dag na de verdwijning ineens onder een andere naam geregistreerd in Duitsland, terwijl het voertuig nog gewoon in Portugal was. Ook weet de politie inmiddels zeker dat deze man een uur voordat Maddie verdween nog in het resort was. Dit is dan waarschijnlijk ook de locatie waar dat telefoongesprek gevoerd werd.

 

‘We beloven om nooit de moed op te geven. Het enige wat we willen is dat de waarheid onthuld wordt en dat de verantwoordelijken vervolgd worden. We zijn blij met de oproep rond de verdwijning van onze dochter.’ Zo luidt het statement van de ouders, Kate en Gerry McCann. Wat een hel om dertien jaar lang niet te weten wat er met je dochter is gebeurd… En ik durf niet te vroeg te juichen, maar er lijkt nu toch echt schot in de zaak te komen. Zouden ze ‘m dan écht te pakken hebben? Fingers crossed.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer