Bewust of onbewust kinderloos?

 

Dan heb je heel wat uit te leggen

 

 

In het dorp waar ik opgroeide woonde een bewust kinderloos stel en dat was zo’n unicum dat er heel wat over gespeculeerd en gestigmatiseerd werd. Dat hij geen kinderen wilde, dat ging er bij de meeste mensen nog wel in. Maar dat zij geen moeder wilde worden en dat ze daarmee de glansrol aller glansrollen van een vrouw bewust zou laten varen? Vrouwen zonder kinderen hadden in die dagen best wel wat uit te leggen en dat hebben ze welbeschouwd nog steeds.

 

Toen ik vertelde dat ik zwanger was, vroeg een nicht van me of ik het wel verantwoord vond om kinderen op deze wereld te zetten. Zij had er zelf heel bewust voor gekozen om dat niet te doen omdat ze er weinig fiducie in had dat er voor toekomstige generaties nog een aanvaardbaar bestaan op deze planeet was weggelegd (kun je nagaan dat dit ook in de jaren negentig al een heikel onderwerp was). Stiekem dacht ik dat dit idee vooral ingegeven was door haar man die zich al op heel jonge leeftijd liet steriliseren omdat hij er altijd al van overtuigd was dat hij absoluut nooit vader wilde worden. Stiekem was ik ervan overtuigd dat ze later spijt als haren op haar hoofd zou krijgen. En stiekem had ik het helemaal mis. Deze twee zijn tot op de dag van vandaag een goed bewust kinderloos stel zonder ook maar een greintje spijt en daarmee horen mijn nicht en haar man tot de meerderheid van de groep bewust kinderlozen.

 

Behalve de motivatie van mijn nicht – maatschappijcritici die het niet verantwoord vinden om nog kinderen op de wereld te zetten – is er ook een groep die liever voluit voor hun carrière gaat. En dan zijn er nog de stellen die het niet met elkaar eens zijn – de een wil kinderen en de ander niet – en waarbij de wil van degene die tegen is de doorslag geeft en wordt gevolgd én de groep waar het er niet van gekomen is en toen was het te laat.

 

Al met al wordt een vijfde van de West-Europese vrouwen geen moeder. Een deel daarvan bewust, een ander deel omdat de natuur niet meewerkt en waarbij het niet lukt om zwanger te raken. Wereldwijd is ongeveer één op de zes mensen onvruchtbaar, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat probleem doet zich overal in ongeveer gelijke mate voor, ongeacht of een land rijk of arm is.

 

Maar wat alle mensen zonder kinderen met elkaar gemeen hebben is dat ze veel vaker vragen krijgen of vraagtekens oproepen dan de mensen mét kinderen en eigenlijk is dat gek. Want wie kent er nou niet een voorbeeld van ouders die het er allesbehalve goed van afbrengen en voor wie vragen best op hun plaats zouden zijn?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans