Bewezen: katten gaan op hun baasje lijken

 

Yesss, hier is weer een onderzoekje waar ik me als crazy cat lady volledig in kan vinden. Wel een beetje jammer dat ik niet één van de gelukkigen was waar ze dit onderzoek bij hebben uitgevoerd, maar dat vergeef ik ze.

 

Het werd sowieso gedaan in Amerika dus dat is niet bepaald om de hoek. Maar daar kwamen ze wel tot een heel leuke conclusie. Katten worden namelijk vaak bestempeld als arrogant, ongeïnteresseerd en niet aanhankelijk. Nou, als jij zo’n kat hebt, dan kan het heel goed dat het allemaal aan jou ligt. Sorry.

 

Want de vier Amerikaanse wetenschappers die dit onderzoek op touw hebben gezet kwamen tot de conclusie dat katten vaak gedrag en eigenschappen van hun baasje overnemen. Ben jij een extravert typetje? Dan is de kans groot dat jouw kat graag buiten komt. Ben je lichtelijk — of heel erg — neurotisch en een beetje een controlfreak? Aiii, dan heb je waarschijnlijk een kat met gedragsproblemen.

 

De wetenschappers onderzochten vijf dominante eigenschappen van de mens: extravert zijn, aangenaamheid, openheid, nauwgezet en neurotisch. En dit hebben ze dan getest bij hun katten én hun baasje. Nu vraag ik me wel af hoe ze hebben getest hoe aangenaam een kat en zijn/haar baasje is, maar goed, ik vertrouw erop dat het wel zal kloppen. Ik ben namelijk, al zeg ik het zelf, heel aangenaam en mijn kat ook. Waterdicht argument én bewijs.

Ze kwamen trouwens ook tot de conclusie dat de relatie tussen baasje en de kat wel een beetje te vergelijken is met een ouder-kindrelatie. Dus ja, het is heel normaal om je kat als een gezinslid te zien. Het is ook een beetje je baby. Maar dat betekent dus ook dat ze jouw meest dominante eigenschappen overnemen, en die zijn niet altijd helemaal positief. 

 

Die Amerikaanse wetenschappers gaven trouwens wel toe dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan om tot definitieve conclusies te komen. Niet getreurd dus, als jij een ontzettend leuk persoon bent en je kat de hel op aarde. Of andersom hè, dat kan ook. Deze theorie gaat niet altijd op. Bij mij wel. Ik ga weer even met m’n kat knuffelen.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer