Bewezen: aan het water maakt gelukkig

 

Geef me een vakantieadres ergens in de middle of nowhere en ik ga op zoek naar het dichtstbijzijnde strand.

 

 

 

Stuur me naar een stad en ik vind de uit de kluiten gewassen plas in een park. Laat me kiezen waar ik de rest van mijn leven mag wonen en ik zeg aan zee. Het water heeft een aantrekkingskracht. Ik hou van het strand, ik vind varen verrukkelijk en als ik al uitzicht heb op een sloot voel ik me beter. Niet gek, want mensen schijnen zich nét wat gelukkiger te voelen aan een plas, rivier, meer of zee.

 

Ik groeide op met het water letterlijk om me heen, op een eiland. Klinkt idyllisch, tot je elke dag in de rij staat voor de open brug op het hele en halve uur. Maar ik was wel altijd in de ban van op en rondom het water zijn en dat bleef ik. Als kleine koter kon ik zelfs al gewoon een beetje staren over zee en het grappige was dat ik me dan altijd ietsje beter voelde. Het was bijna meditatief, al had ik daar toen natuurlijk géén idee van. Best logisch blijkt nu, want hoe dichter bij het water je woont, hoe gelukkiger je bent.

 

Het grappige is dat iedereen het tegenwoordig heeft over hoe zen in het bos zijn is, maar dat we de uitwerking van het water een beetje vergeten. Maar liefst 50 (!) studies die onderzoekers wereldwijd met elkaar vergeleken wijzen uit dat zogenaamde blauwe ruimtes een positieve uitwerking hebben op de gezondheid. Mensen die aan het water wonen bewegen van nature meer, hebben minder stress en zijn over het algemeen genomen behoorlijk content en tevree met het leven. Wat ik snap, want wie zou dat niet zijn met de zee in de achtertuin?

 

Water is trouwens niet alleen goed voor je gezondheid, het verbetert ook je humeur met méters en mijlen. Daar kan je nog zoveel boswandelingen voor maken, maar die uitwerking heeft een groene omgeving dus blijkbaar niet. De bewoners aan het water voelen zich beter doordat je vaak meer zonlicht hebt, je dus ook meer beweegt en het heeft een wonderlijke uitwerking op je psychologische herstel, en da’s allemaal wetenschappelijk aangetoond. Ik zeg het er nog maar even bij. Misschien toch nog maar eens mijn Funda-zoekoptie aanpassen naar ‘aan het water’ of een nachtje weg boeken met uitzicht op een blauwe ruimte, zoals ze het zo gezellig noemen.

 

Dus heb je een offday? Op naar Zandvoort aan zee.

 

Bron: De Standaard

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans