Zonbestemming: The Regent’s Park

 

Rachel: Ben je per ongeluk in Londen met mooi weer? Shop dan gauw een picknick bij elkaar en maak dat je in Regent’s Park komt.

 

 

Hyde Park, Green Park en St. James Park liggen weliswaar centraler, maar Regent’s Park aan de noordkant van het centrum van Londen is zeker zo mooi én een stuk rustiger. De koninklijke tuiniers (we hebben het hier wel over een Royal Park, ja) doen enorm hun best op de knetterscherpe bloemperken en strak gras, en het is er lekker ruim dus je zit niet met al je medetoeristen op een kluit. En als je dan toch zin hebt om een boek te lezen op een bankje in een park, doe het dan vooral in de zeer Instagramwaardige Queen Mary’s Garden, de rozentuin in het midden van Regent’s Park.

 

Ik heb verderop in het park heel wat uren in de zon op een kleedje doorgebracht met vrienden en een flesje van het een of ander. En verder heb ik er ook heel wat partijtjes softbal gespeeld – niet dat ik daar talent voor had of zo, maar de uitgeverij waar ik werkte had een team dat in de Publishers’ League speelde, dus ik moest van mijn collega’s. Hartstikke leuk hoor, potje softballen en daarna op een kleedje in de zon zitten. Ook weer met een flesje van het een of ander, uiteraard.

 

 

Met z’n 166 hectare is er in het park niet alleen plaats voor gras en bomen, maar ook voor een openluchttheater, een moskee, een universiteit, het huis van de Amerikaanse ambassadeur, een groot meer met bootjes, het optrekje van het jongere broertje van de sultan van Brunei en London Zoo, de oudste wetenschappelijke dierentuin in de wereld. Die is vergeleken met andere dierentuinen dan wel weer aan de kleine kant, maar boeien: ze hebben een pinguïnzwembad dat op de monumentenlijst staat, een beroemd reptielenhuis (de scène uit ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ waarin Harry ineens met slangen bleek te kunnen praten is hier gefilmd), de beer waaraan Winnie-the-Pooh zijn naam dankt woonde hier, en voor de jarentachtig-fans onder ons: de video van ‘It’s My Life’ van Talk Talk werd hier opgenomen. En dieren. Ze hebben dieren.

 

Tot een jaar of tien geleden grensde de wolvenkooi aan het park, waardoor je ze van buiten de dierentuin kon zien. De slotscène van een van mijn favorietste films ooit (Withnail & I uit 1987) speelt zich af bij het hek tussen het park en de dierentuin. De hoofdpersoon uit de film brult in de stromende regen de ‘What piece of work is a man’-speech uit Hamlet tegen de wolven. Klinkt superheavy, weet ik, maar echt joh, grappig! Het schijnt dat ik daar ooit na zo’n zomerdag op een kleedje (er zal een flesje van het een of ander aan te pas zijn gekomen) die scène heb nagespeeld met vriendinnetje A. Een paar weken geleden waren we in de buurt en wat bleek? De wolven waren verhuisd. Misschien maar goed ook, vonden A. en ik bij nader inzien, want het zag er op dat moment even naar uit dat er twee vrouwen van 40+ Shakespeare om zeep gingen helpen.

 

The Regent’s Park, dichtstbijzijnde ondergrondse stations: Regent’s Park, Great Portland Street, Baker Street
P.S.: Iets naar het noorden ligt nog een fijn park, Hampstead Heath, waarover ik hier eerder schreef.

 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

 

Fotografie: Rachel Lancashire, ZSL London Zoo, The Royal Parks