Als Alzheimer je uit elkaar drijft

 

Gisteren Beau gezien? Hij interviewde Jeroen Riemeijer die jarenlang voor zijn demente vrouw zorgde tot het echt niet meer ging. Ik werd er stil van.

 

Beau had gisteren aan zijn tafel een prachtig gesprek met Jeroen, een van de vele mensen die de zorg voor een demente partner dragen. Een zorg die naarmate de tijd verstrijkt steeds zwaarder gaat wegen, tot er een moment komt dat het gewoonweg niet meer gaat.

 

Als zijn vrouw Joke de diagnose Alzheimer krijgt, besluit Jeroen om te stoppen met werken. Hij wil zolang mogelijk voor zijn vrouw blijven zorgen en zoveel mogelijk bewust genieten van de tijd die ze samen nog hebben.

 

Jeroen vertelt met zoveel liefde over de dingen die hij nog samen met zijn vrouw wilde ondernemen. Die zij mooi vond en waarvan Jeroen wist dat ze er gelukkig van werd. Ze maakten zelfs nog samen een reis naar Azië, om hun dochter te bezoeken. Maar ook kleine dingen, zoals een bezoekje aan het theater.

 

Jeroen wilde uit liefde gewoonweg bij haar zijn en zo vreselijk graag voor haar blijven zorgen. Tot het echt niet meer ging, maar dat wilde hij niet toegeven. Zijn beste vriend, een oud-huisarts, trok op een gegeven moment de grens. 

 

Hoe doe je dat? Je partner, waar je intens veel van houdt, waar je soms bijna je hele leven mee hebt gedeeld, naar een tehuis brengen. Ik vond het hartverscheurend om te zien.

 

 

Ook Beau is behoorlijk onder de indruk van het verhaal van Jeroen. Noemt het een eerbetoon aan de liefde. Jeroen zegt daarop: “Maar als je van elkaar houdt, doe je dat.”

 

Documentairemaker Frans Bromet maakte er een prachtige tweedelige serie over. Hij volgde zes stellen, waaronder Jeroen en zijn vrouw, die door deze vreselijke ziekte op een gegeven moment echt van elkaar gescheiden worden. Deze documentaire ‘Uit Elkaar’ is op 23 en 30 oktober te zien op NPO1. Zeer de moeite waard.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit