Op naar de Belgische Voerstreek

 

Het is vlakbij Maastricht, maar het lijkt wel Frankrijk! Brigitte heeft er een paar fijne B&B’s voor je geselecteerd. Inpakken en wegwezen.

 

Als ik terugdenk aan de zondagen van toen ik klein was, kan ik nog steeds spontaan medelijden met mezelf krijgen. Stel je voor. Eerst was er de kerk en als ik die had uitgezeten was er meteen helemáál niets meer te beleven. En dan was het de dag erna ook nog eens maandag. Pas toen ik ietsje ouder werd en mijn ouders een auto kregen waren er opeens kansen om aan de oorverdovende zondagse verveling te ontsnappen. Dat was als we gingen toeren om dan in de buurt van Maastricht de grens over te steken naar de Belgische Voerstreek. Want daar in die Voerstreek was er altijd wel ergens een zondagse markt met wél van alles te doen en rond het marktplein kroegjes waar de mensen bier dronken en kaasplankjes aten. Alsof het helemaal geen zondag was!

 

Die (antiek)markten zijn er trouwens nog steeds. Verder is de natuur er ruig en adembenemend mooi en doen het heuvelachtige landschap en het feit dat bijna iedereen er Frans spreekt, in niets aan Nederland denken. Pittoreske dorpjes met cafeetje, terrasjes en restaurantjes zijn er te kust en te keur. Net als kastelen, kerken, oude spoorwegviaducten en vakwerkhuizen. En dan te bedenken dat Maastricht, Luik, Hasselt en Aken ook nog eens op een steenworp afstand liggen. Inpakken en wegwezen toch? Ik heb alvast de leukste B&B’s voor je geselecteerd.

 

Hoeve de Witte Gans

In deze meer dan vier eeuwen oude Hoeve de Witte Gans in St. Martens Voeren zijn vier riante B&B-kamers. Allemaal verschillend, doch stuk voor romantisch en met een eigen badkamer. Het vrijstaande Bakhuis is omgetoverd tot knusse vakantiewoning voor twee personen met alles erop en eraan. Met een echte bedstee (met hedendaagse afmetingen!) om in weg te dromen en op de begane grond een keuken en woonkamer.

 

Niet te vergeten: er zijn ook nog een sauna en houtgestookte hot tub die gebruikt mogen worden.

 

Vanaf € 100,- per nacht voor twee personen.

www.hoevedewittegans.be 

 

Het Pieterke

Ook in Voeren staat een oude hoeve waarin het heerlijk toeven is. Drie B&B-kamers heeft het Pieterke, waarvan één gewoon fijn, één luxer en één voor families, dus geschikt tot vier personen. Alle kamers hebben een privé badkamer en verder is ook alle hedendaags comfort aanwezig. Ontbijten gebeurt in de tuinkamer of in de tuin. De bibliotheek met open haard en de zitkamer zijn om te delen. Op zonnige dagen wordt er gelanterfant in de grote tuin met verschillende terrasjes of gerelaxt in het zwembad.

 

Vanaf € 90,- tot € 100,- per nacht voor twee personen.

www.hetpieterke.be

 

Villa Bayard

Op slechts drie kilometer van Maastricht wacht Villa Bayard. Dit statige herenhuis in Eben-Emael telt vijf royale gastenkamers (ieder met luxe en-suite badkamer) die allemaal aan een imposante, kloosterachtige gang liggen. De gastvrouw heeft een passie voor het goede leven. De ontbijttafel staat dan ook bomvol heerlijkheden en voor gasten die dat wensen wordt er ’s avonds een verse en pure maaltijd bereid waarbij de seizoenen een hoofdrol spelen.

 

Van € 115,- tot € 135,- per kamer per nacht, inclusief ontbijt.

www.villabayard.be

 

 

 

 

Door Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken dan het leven en de liefde worden geschreven.