Appen achter het stuur is er niet meer bij

 

Moet je nagaan, appen terwijl je met honderd kilometer per uur op de snelweg rijdt. Dat is niet alleen verboden, het is gewoon een soort Russisch roulette dat je speelt! Met je eigen leven, of dat van een ander.

 

De nationale politie heeft kortgeleden een proef gehouden waarbij agenten konden zien of voorbij racende automobilisten stiekem achter het stuur zaten te appen. Van de zestigduizend voertuigen die langsreden, hadden er 464 zowaar een telefoon in hun handen.

 

Een vriendin van me kan er ook niet mee stoppen. Alsof die telefoon aan haar zit vastgeplakt. Gelukkig appt niet op de snelweg, dat moest er nog eens bijkomen! Maar in het stadverkeer doet ze net of haar neus bloedt en appt ze naar het thuisfront dat ze een paar minuten later komt of dat het brood nog uit de vriezer moet.  

 

Ik zit er dan met stijgende verbazing naast en erger me stiekem wild aan haar gedrag. Soms probeer ik er wel iets van te zeggen, maar ik kan moeilijk uit de auto springen als ze weer eens een berichtje de wereld in slingert terwijl ze achter het stuur zit.

 

Nou ben ik ook niet roomser dan de paus hoor. Toen het microfoontje van mijn telefoon het nog deed, sprak ik voor het rode stoplicht ook weleens een berichtje in. Of de pubers de hond nog effe uit wilden laten, dat werk. Kon ik het nog net verzenden voor het licht weer op groen sprong.

 

Maar nadat ik dit filmpje op YouTube had gezien, waarin een slachtoffer van een appende automobilist haar verhaal deed, laat ik mijn telefoon voortaan in mijn tas zitten. Met het schaamrood op mijn kaken zat ik ernaar te kijken. Omdat die appjes zogenaamd zo belangrijk zijn, breng je wel degelijk het leven van een ander in gevaar. Pas als je met eigen ogen ziet wat die gevolgen zijn, laat je het voortaan wel uit je hoofd om je mobieltje te bekijken of te bedienen terwijl je autorijdt.

 

De politie gaat er vol tegenaan om de pakkans van appende automobilisten te vergroten. Ze maken gebruik van camera’s in skiboxen en op fietsdragers op het dak van een auto, en ze zetten ook bussen en campers in om vanaf hoogte een auto in te kunnen kijken. Zo zien ze namelijk of een bestuurder op zijn smartphone zit te tikken, terwijl die op zijn bovenbeen ligt. De boete wordt vervolgens automatisch naar je huis gestuurd. 

 

Dat is misschien de truc. Mijn vriendin heeft een dure smaak. Die boete van 240 euro geeft ze liever uit aan een nieuwe tas. Kan ze dan mooi haar telefoon in opbergen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit