Waarom
de zonne­bank
echt slecht is

Anita: Waarom zou je je best doen om versneld te verrimpelen en te verouderen? Ik probeer juist alles om er wat jonger uit te zien. In de maanden maart en april is er een toename in het zonnebank gebruikm. Het is genoeg geweest met die witte kleur wordt gedacht, maar er zijn echt meer mogelijkheden.

 

Zodra de zon schijnt wil ik niets liever dan de zon op mijn huid te laten schijnen. Ik kan dat gevoel van de zonnestralen die mijn huid verwarmen niet weerstaan. Ook al weet ik dat ik mijn huid direct moet insmeren met een hoge SPF filter. Ik neem aan dat mensen die onder de zonnebank gaan, een beetje hetzelfde gevoel hebben. Je weet dat het slecht is, maar de bruine tint erna op je huid, laat je dat direct vergeten. Helemaal als je daarna allemaal complimentjes krijgt over dat je er zo goed uitziet.
 
Zonnebank of zon?
De straling in zowel de zon als de zonnebank is slecht voor je huid. Hoe meer straling hoe meer kans op huidkanker, zo simpel is.
Het enige voordeel van de zonnebank is dat het een afgebakende tijd heeft, bijv 20 minuten. Aan de ‘echte’ zon ben je ongemerkt veel langer blootgesteld.
De echte zon heeft echter als voordeel dat je lichaam vitamine D aangemaakt wat oa goed is voor het opnemen van calcium en het geluks hormoon endorfine aanmaakt. Dit is ook de reden waarom je een goed humeur krijgt van de zon.
 
Vitamine D
De zonnebank is dus alleen maar slecht, terwijl de zon nog een paar voordelen heeft. Vitamine D is nu de inzet van de strijd geworden tussen dermatologen en zonnebank eigenaren. Ook al zijn er nu zonnebanken met ‘extra’ vitamine D lampen, de vraag is of die werken. Op dit moment zijn er nog geen bewijzen dat het lichaam vitamine D kan opnemen tijdens de 20 minuten zonnebank.
 
Doe het niet!
Waarom je huid doelbewust verpesten? Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Maar ook al word je niet ziek, waarom zou je versneld willen verrimpelen en verouderen? Als het je alleen om die ‘sunkissed glow’ te doen is, dan zijn er genoeg alternatieven.

 

Bruin zonder zon spray
Heb je een feestje, ga je op vakantie, of wil je gewoon een mooie tint. Ga dan naar eens naar de spray tan shop. Er komt een dun laagje op de huid die een paar weken blijft zitten. Behalve bruiner wordt je huid ook egaler, een soort foundation dus.

Een bruine tint in 10 minuten, Anita test de Spray-tan 

 

 

 

Bruin zonder zon body lotion

Ik gebruik het al jaren in de winter, bruin zonder zon body-lotion. Het geeft een natuurlijke bruine gloed, en bij gebruik ongeveer 1 x per week kleur je net een beetje bij.

 

Self Sun body tinted lotion Clinique €30,-

 

Bruin zonder zon pillen

Een pilletje per dag en je huid wordt iets bruiner. De huidcellen worden gekleurd door carotenoïden. Je moet wel echt 3 maanden slikken voordat je resultaat ziet.
 
Sun Support Autobronze Teint Oenobiol Paris €25,-

 

Bruin zonder zon speciaal voor je gezicht

Een paar druppels ‘zonneconcentraat’ in je dagcreme elke dag en je gezicht krijgt een mooie ‘sunkissed glow’. Walnootdop extract en DHA Rapid, zorgen voor een versnelde bruining en zorgen bovendien voor een natuurlijke en egaal resultaat.

Magic Drops Self Tan concentrate Collistar €24,99

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars