Apparatenangst

 

Lisette: Wachtwoorden opnieuw invoeren, belangrijke informatie kwijtraken, programma’s die niet werken… Daar kan ik nou zó tegen opzien! Maar ja, soms móét je wel.

 

 

Het moest er een keer van komen… Een nieuwe laptop. Eindeloos had ik het uitgesteld. Niet eens zozeer uit zuinigheid, hoewel dat ook, maar uit pure apparatenangst. Een nieuwe computer, dat associeer ik met eindeloze zenuwentoestanden en ellende. Programma’s die niet werken, wachtwoorden die je opnieuw moet invoeren – en waar had ik die ook weer gelaten? – verkeerde handelingen, belangrijke dingen kwijtraken. En dat er laatst zomaar bedragen van mijn creditcard waren gestolen, via mijn computer, heeft me niet bepaald gerustgesteld.

(Lang, lang geleden belde ik eens iemand, een man van een postorderbedrijfje, om zeven uur ’s ochtends. Hij neemt natuurlijk niet op, dacht ik, maar dat geeft niet want dan spreek ik in op zijn antwoordapparaat. Maar hij nam wel op en ik vroeg verbaasd: ‘Al aan het werk, zo vroeg?’
‘Nog,’ zei hij. ‘Ik heb de hele nacht doorgewerkt. Ik heb namelijk een nieuwe computer, dat was even puzzelen. Maar ik geloof wel dat het nu in orde is.’

Kijk, dat associeer ik nou met een nieuwe computer.)

 

Mijn vorige laptop was meer dan zeven jaar oud; in computerland is dat een dinosaurus

 

Maar mijn vorige laptop was meer dan zeven jaar oud; in computerland is dat een dinosaurus. Hij weigerde van alles, zoals Flash downloaden, waardoor ik sommige websites niet meer kon bezoeken. Zo kon het niet langer. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en vroeg aan de computerservice in de buurt of ze een nieuwe laptop voor me wilden regelen. En alles overzetten.

Komaan, zei ik tegen mezelf, niet toegeven aan angst, positief denken, affirmeren dat het goed komt.

Hij kwam. Hij is mooi, en flinterdun, en flitsend. Er kan geen kabel in, hij werkt alleen op wifi. Je kunt zelfs tegen hem praten en dan praat hij terug. Ik ga helemaal méé hoor, in de vaart der volkeren.

Alleen wilde hij sommige websites niet openen, onder andere Facebook. Kan geen beveiligde verbinding maken zei het scherm, met een strenge waarschuwing: misschien was dit wel een site die zich voordeed als een andere site en waren ze intussen bezig vertrouwelijke informatie van mij los te peuteren. Huuuu! Ik voel me toch al zo onbeveiligd verbonden met dat hele apparaat!

Maar ook dat is inmiddels weer geregeld door een knappe computerhulp die op afstand iets heeft uitgezet, of aangezet, of afgesteld. Alles doet het weer.

Ik kan ontspannen. Geloof ik.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette