ANWB-stel: zie jij jezelf en je partner al zo lopen?

 

Iedereen kent de ANWB-stellen: man en vrouw lijken wat kleding betreft als 2 druppels water op elkaar.

 

 

 

Wat is dat toch dat mensen uniseks gekleed willen gaan en wat is er tegen te doen?

 

 

Niet alleen het kapsel, het windjack, de fiets en de rugzak moeten matchen, maar ook het schoeisel. Kijk en huiver op het Facebook account van ANWB-stellen en je hoopt dat jezelf nooit zo wordt.

 

 

Uit onderzoek echter blijkt dat het eigenlijk elk echtpaar dat lang bij elkaar blijft, overkomt. We gaan als man en vrouw steeds meer op elkaar lijken!

 

 

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan vergeleken namelijk trouwfoto’s van stellen met foto’s van vijfentwintig jaar later. En wat bleek? Koppels lijken wat betreft gezichtsuitdrukking steeds meer op elkaar. De wetenschappelijke verklaring is dat getrouwde stellen emotionele ervaringen delen die ze uitdrukken met dezelfde gezichtsspieren.

 

 

Partners die vaak samen lachen bijvoorbeeld krijgen blijkbaar dezelfde lachrimpels. Bovendien was uit onderzoek van de Universiteit van Oslo al gebleken dat mensen een voorkeur hebben voor geliefden die op hen lijken. Waar de behoefte vandaan komt om dan ook dezelfde outfit aan te schaffen – en ook in dezelfde kleurstelling- is voor de wetenschap vooralsnog een raadsel.

 

 

Het blijft een opmerkelijk fenomeen. Zouden ze het erom doen? Stiekem denken wij namelijk dat dit de reden is. Gewoon de omgeving op stang jagen.
Gezien worden en hopen dat je met de foto op de social media terecht komt. Iets anders is er niet te bedenken. Wie wil dit nou? Niemand bij zijn volle verstand wil hetzelfde gekleed gaan als zijn vrouw. Wij moeten er zeker niet aan denken.

 

 

Wij zien maar een remedie: kies elke dag een outfit die bij jou past, bij jouw persoonlijkheid. Jij bent iemand anders dan je vrouw en dat toon je door je kleding. Juist als je al lang bij elkaar bent is onderscheid heilig. Vecht voor je eigen identiteit. Zodra je roze draagt omdat je vrouw dat vraagt ben je reddeloos verloren.

 

 

 credits: Deze tekst verscheen eerder op Falder.nl  / Fotografie: (1) ANWB stelletjes | Facebook