Yoga, mediteren & mindfulness:

doe jij het al?

 

Anita: Ik geef het onmiddellijk toe, een middagje shoppen heb ik sneller ingepland dat een middagje mediteren. Te gek voor woorden eigenlijk, want wat is er belangrijker dan je eigen lichaam en geest een beetje aandacht te geven?

 

 

Negatieve gedachten, piekeren en doemdenken, ik kan het als geen ander. Dat is de reden waarom ik vorig jaar een cursus mindfulness heb gedaan. En wat denk je? Het helpt echt! Alleen is het wel iets moeilijker dan je denkt. En nee, het is niet zweverig.

 

Nu had ik jaren geleden al een tijdje op yogales gezeten, gewoon om te kijken of het bij me paste, maar voornamelijk omdat ik nieuwsgierig was naar de lenigheid, goede houding en gezonde uitstraling van de yogalerares, een vrouw die echt tientallen jaren ouder is dan ik.

 

Waarom ik gestopt ben, weet ik niet eens meer, maar vorig jaar dacht ik weer aan haar toen ik een cursus mindfulness deed. En zo’n cursus kan ik iedereen aanraden.

 

Mindfulness

In acht lessen heb ik een soort ‘basis-yoga en -meditatie’ geleerd, en ook al ben ik er niet mee verder gegaan, het verbaast me hoe vaak ik nog baat heb van die lessen.

 

Het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb, is dat je in staat bent je eigen gedachten te trainen. Zie het als hardlopen: je moet gewoon beginnen, en dan langzaam opbouwen. Met yoga en mediteren is dat net zo. Er was een les waarin we niet mochten praten. Ik vond dat zó moeilijk…!

Na afloop realiseerde ik me pas hoeveel ik zelf praat, en dat ik dat eigenlijk doe om de ander op zijn gemak te stellen. Praat je niet (of minder) dan heb je meer tijd om te observeren en andere dingen in je op te nemen. Dat bewustwordings­proces was al een enorme eyeopener.

 

Hoe moeilijk is het om ‘nergens’ aan te denken

 

Wat me ook verbaasde, is dat als je in een ‘meditatiehouding’ zit, en probeert ‘aan niets’ te denken, er zoveel gedachten door je hoofd gaan, en hoe moeilijk het is om ‘nergens’ aan te denken. Toen de coach zei: ‘Zie gedachten als wolkjes, kijk ernaar en laat ze weer gaan’, was dit voor mij precies de goede zin, en snapte ik het begrip mediteren veel beter. 

 

Yoga: elke week of op vakantie?

Veel vrienden van mij hebben baat bij hun wekelijkse yogaklas. Het is ook bewezen dat yoga stress vermindert en je lichaam leniger maakt.

Je hebt vele verschillende vormen van yoga, hatha-yoga is de populairste vorm in Nederland. Door die lichaams­oefeningen versterk je je spieren en gewrichten, en de ademhalings­oefeningen bevorderen je concentratie en ontspanning. Je voelt je daardoor rustiger en energieker.

 

Tip

Heb je geen tijd/zin in een wekelijkse yogales, of wil je juist meer yoga, ga dan eens op yogavakantie. Ideaal om alleen te doen en op het Griekse eiland Paros zit een goede yogaschool van de Nederlandse Oona Giesen. 

 

In het nu

Het lijkt zo simpel, maar door mindfulness en ooit een lesje filosofie weet ik hoe moeilijk dit is. ‘Probeer het maar eens,’ zei een leraar ooit, ‘als je fietst denk dan alleen aan de handeling die je op dat moment aan het uitvoeren bent’. Zo moeilijk! Maar door de cursus en het populaire boek ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle ben ik mezelf wel (af en toe) aan het trainen. 

 

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.