De 10 steden waar je écht naartoe moet!

(Jahaa, in Nederland!)

 

Leuk hoor, Londen of Parijs. Maar Nederland kent ook zoveel leuke steden. En twee grote voordelen? Je bent veel sneller op de plaats van bestemming en het is natuurlijk véél goedkoper. Dit zijn de 10 steden waar je écht eens naartoe moet, verrassend leuk.

 

1. Amersfoort

Een plek waar je lekker kunt genieten van een stad die wel wat van Amsterdam weg heeft, min de extreme drukte en toeristen? Da’s Amersfoort, een stad vol historie, mooie gevels en grachtjes. De stad staat boordevol monumenten en je voelt als het ware de geschiedenis ademen. Tip: leer de stad kennen vanuit een rondvaartbootje. Klinkt leuk toch?
Naast de historische plekken zijn er heel wat leuke pleintjes met cafeetjes en restaurants. Loop hiervoor ook vooral de Krommestraat in. Zelf was ik eens bij restaurant Sloop. Hier hebben ze 25 verschillende gerechtjes rond de 8 euro op de kaart staan, mét bijpassende wijnen. Stuk voor stuk worden er pareltjes van gerechten geserveerd. Alsof je telkens naar een Picasso aan het kijken bent.

 

 

 

 

 

2. Breda

Brabantse gezelligheid is waarschijnlijk uitgevonden in Breda. Deze stad krijgt dan ook de hoogste waardering van Nederlandse steden als het gaat om gezelligheid. Na een middag shoppen (superleuke winkels!) kun je er makkelijk doorgaan tot in de late uurtjes, oftewel vroege uurtjes. Op zoek naar een leuk cafeetje? Ga eens naar de Beyerd of de Boterhal. Bij die laatste eet je heerlijke tapas. Hier staan alle leuke restaurants voor je op een rij.

 

 

3. Delft

Deze oude stad – waar je nog steeds kunt zien hoe Delfts Blauw gemaakt wordt – barst van de historie. Je ziet het al aan de talloze grachtjes en charmante pandjes. En weet je dat de toren van de Nieuwe Kerk, je weet wel, waar de Koninklijke familie zich laat begraven, kunt beklimmen? Nog een verrassende bezienswaardigheid? Loop even langs het Hart van Delft, op de Oude Langedijk. En o ja, het knusse stadje heeft ook nog de leukste koffietentjes, kijk hier maar.

 

 

4. Deventer

Alweer zo’n oude stad: Deventer. De stad aan de IJssel bestaat namelijk al sinds de negende eeuw. En dat zie je! Een en al historie, monumenten, mooie plekjes en bezienswaardigheden. Bezoek de Bolwerksmolen eens bijvoorbeeld, die er vanaf 1863 al staat. Of bezoek museum de Waag, aan de prachtige Brink. Alleen al het gebouw is een bezoek meer dan waard. En waar je ’s avonds echt bijzonder kunt eten? In Fooddock Deventer: een foodtruck-festival, maar dan overdekt. Heerlijk puur en ambachtelijk eten. Leuke stad, hoor!

 

 

5. Middelburg

Ha, ook zien we de rijkdom van de zestiende en zeventiende eeuw nog steeds in alle glorie. En met z‘n bijzondere en leuke kleine winkeltjes, kun je hier zeker een weekendje genieten. Of lekker naar het strand, dat in Zeeland altijd dichtbij is. Kun je nog even wachten? Boek dan een weekend Middelburg in juli 2018 (nu vast doen, anders heb je geen plek meer): want dan zijn er de Mosselfeesten. Drie dagen lang lekker eten en dansen. En hier zie je wat je allemaal nog meer kunt doen in Middelburg.

 

 

6. Roermond

De perfecte stad voor een wandeling of fietstocht? Roermond, met z’n glooiende, prachtige, landelijke achterland. Maar ook als je wilt shoppen, is deze stad meer dan de moeite waard: van kleine winkeltjes in mooie monumentale panden tot Designer Outlet Roermond. En van wie kun je beter horen wat er allemaal te doen is dan van een local? Juist. Lees de beste plekjes maar die Iben van de Beek heeft hier  op een rij heeft gezet.

 

 

7. Zutphen

Weer zo’n prachtige Hanzestad. De Torenstad ditmaal, zo genoemd doordat de grote, historische gebouwen samen de skyline van de stad vormen. Je ziet tijdens een stadswandeling (maar je kunt ook met een fluisterbootje door de grachten!) de rijkdom van vroeger aan de panden, hofjes en smalle straatjes.

En ’s avonds ga je natuurlijk naar de Hanze-stadsbrouwerij. Daar brouwen ze hun eigen bier, zelfs chocoladebier… benieuwd of dat lekker is!

 

 

8. Nijmegen

De oudste stad van Nederland is meer dan een brok ‘historische pandjes in de binnenstad’. Tegenwoordig is Nijmegen namelijk een van de hipste steden van Nederland. Er zijn steeds meer vernieuwende concepten, zoals de oude Honigfabriek (ja echt, in de oude fabriek), waar kunstenaars, cafeetjes en restaurants een geweldige plek aan de Waal hebben ontwikkeld. Lekker winkelen? Ga naar de oudste (en steile!) winkelstraat van Nederland, de Stikke Hezelstraat. En nog iets bijzonders aan deze stad? De natuur (Ooijpolder!) ligt op 5 minuten lopen van de Waalkade, zo mooi!

 

 

9. Zwolle

Ook Zwolle is een mooie Hanzestad. En wie geïnteresseerd is in kunst en cultuur, zit in Zwolle goed: van museum De Fundatie tot het Spelcomputermuseum (ja echt!). Als je lekker wilt eten, is deze stad ook dé plek. Want hoewel we snappen dat het driesterrenrestaurant De Librije wat hoog gegrepen is, bulkt Zwolle van de lekkere restaurantjes. En hadden we al gezegd dat je er ook leuk kunt winkelen?

 

 

 

10. Sneek

Als je Sneek zegt, zeg je water. Maar zeilen en watersporten is niet alles wat de Friese waterstad ademt. Want je kunt er ook heerlijk shoppen, eten, drinken en activiteiten op het boerenland doen. Zoals knuffelen met koeien, bijvoorbeeld. Dat is écht een aanrader. Je wordt er heel ‘zen’ van. Nog meer leuks vind je hier. O ja, en neem vooral een lekkere Fryske Sûkerbolle mee naar huis. Mmm!

 

 

Door Meagan

Foto Roermond: Petra Lenssen