Andrà tutto bene

 

Dit weekend hebben de Italianen mij heel wat kippenvelmomenten bezorgd. 

 

Zondagochtend vroeg is een aantal Florentijnen gewekt door operazanger Maurizio Marchini. Hij trakteerde zijn buren op ‘Nessun dorma’, een aria uit de opera ‘Truandot’ van Puccini. Daarmee sluit hij zich aan bij al het andere bemoedigende gezang en applaus dat sinds afgelopen vrijdagavond 18.00 uur door de steden en dorpen in heel Italië waart. 

 

 

Eigenlijk begonnen de kippenvelmomenten voor mij al afgelopen donderdagavond toen ik een bericht las dat er een groep Chinese artsen in Rome was geland om de Italianen te helpen met de bestrijding van het coronavirus. Dit negenkoppige team bestaat uit intensive-care-artsen, kinderdokters en verpleegkundigen die allemaal in China aan de slag waren op het ergste moment van de corona-uitbraak daar. De artsen brachten bovendien 31 ton aan medisch materiaal mee, waaronder medische en beademingsapparatuur, beschermende kleding en mondkapjes. 

 

Nu iedereen in Italië aan huis gekluisterd is, blijkt wel hoe veerkrachtig de Italianen zijn. Nadat Italië vorige week maandag vrijwel geheel tot stilstand kwam, was het de eerste dagen doodstil op straat. Maar Italianen houden van gezelschap, en stiltes zijn niet iets waar ze erg blij van worden. Dus zijn ze flashmobs gaan organiseren, sinds vrijdagavond 18.00 uur wordt er in heel Italië gezongen, iedereen draagt vanuit zijn of haar open raam of vanaf het balkon bij aan een muzikaal moment. Ook in mijn dorp gebeurde dat en ik kan jullie verzekeren dat ik het kippenvel op mijn armen had staan, en zelfs nu ik dit schrijf moet ik een traan wegpinken, zo word ik hierdoor geraakt.

 

In Rome hadden ze zelfs een programma opgesteld, vrijdag de 13e werd uit volle borst uit honderden ramen het volkslied gezongen. Zaterdag stond ‘Azzurro’ op de planning en zondag ‘Il cielo è sempre più blu’.

 

Verder ging er afgelopen zaterdag om exact 12.00 uur een golf van applaus door heel Italië, een groots gebaar van de bevolking om alle mensen in de zorg en alle andere hulpverleners die iedere dag klaarstaan voor alle zieken te bedanken. Weer kippenvel.

 

‘Andrà tutto bene’, het betekent ‘alles komt goed’.
Aan steeds meer balkons verschijnen door kinderen beschilderde spandoeken waarop een regenboog staat en de tekst ‘Andrà tutto bene’. En dat wil ik jullie in Nederland ook meegeven. Het wordt ook voor jullie in Nederland een moeilijke tijd maar ANDRÀ TUTTO BENE.

 

 

Met een hartelijke groet uit Umbrie,

Adje Middelbeek

 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek