Als Thierry Baudet mijn broertje was

 

Nou dan zou ik het wel weten. Want tjonge wat is het weer raak in de Nederlandse media. Thierry liet weer van zich horen en iedereen buitelt er weer boos overheen.

 

 

Thierry is een slimme man die heel goed weet hoe hij de aandacht van de media op zich moet vestigen. In ieder geval gaat het nu weer over hem. Maar is dat nou wel zo handig? Want hij zegt A maar bedoelt B.

 

Waar haalt de beste man de tijd vandaan om al die boeken van Michel Houellebecq te lezen, er iets van te vinden en dat vervolgens weer op te schrijven? En dan ook nog iets waarvan ie weet dat politiek Den Haag en Twitter erdoor ontploft.

 

Maar dan. Ja, dan moet ie weer opdraven in praatprogramma’s op de vroege ochtend om uit te leggen dat ie wat hij schreef over die vrouwenrechten en euthanasie niet zo bedoelt. Maar als hij dan vervolgens zegt wat ie dan wel bedoelt, dan ben ik ‘m alweer kwijt.

 

Zoals ik al eerder zei, ik ben voor duidelijke taal. Als je A zegt, moet je niet B bedoelen. Dus als Thierry mijn broertje was zou ik hem dat in heel duidelijke Jip-en-Janneketaal uitleggen. Want hij praat over moeilijke dingen. Onderwerpen waar je heus wel even over na moet denken. En als je dan probeert om die concreet te maken voor een groot publiek, moet je er zeker niet al te ingewikkeld over doen.

 

Mensen vinden dan weer van alles van je. Je moet de boel weer nuanceren. En zeg nou zelf, daar heb je als politicus toch helemaal geen tijd voor? Juist nu moet je je focussen op de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei en met een goed verhaal naar buiten komen.

 

Een verhaal dat mensen op je woord kunnen geloven, en dat niet naderhand, als de stemmen zijn geteld, weer wordt aangepast. Want dan neemt niemand je meer serieus.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit