Wat zegt meneer Baudet nu eigenlijk?

 

Nou dat was me het avondje wel gisteren. Een politieke aardverschuiving van jewelste. Of je het er nu mee eens bent of niet, de grote winnaar van de provinciale statenverkiezingen is Thierry Baudet van het Forum voor Democratie.

 

Als een ware held eiste hij de overwinning op. Blijkbaar zag hij deze zege al aankomen want hij had zijn speech goed voorbereid. En wat voor eentje zeg. Ik begreep er geen fluit van.

 

De toespraak stond vol met bombastisch taalgebruik en de mensen op Twitter gingen ermee aan de haal. Het leek wel het Groot Dictee der Nederlandse taal.

 

Ik noem een paar voorbeelden uit zijn toespraak en ben eigenlijk wel benieuwd of er bij jou een lampje gaat branden.

 

‘De uil van Minerva’, ‘klimaatketterij’ en ‘hoe ons mooie land was verkwanseld door de bestuurders van het kartel’. Huh?

 

‘Het FVD is naar het front geroepen. We zijn het product van 300.000 jaar evolutie, wij hebben mammoeten gevloerd.’ Pardon?

 

En ik viel van mijn stoel bij de ‘nieuwe immanente religie en het offeren op het altaar van transitie’. Als je het hebt over wollig taalgebruik in de politiek dan is dit wel een schoolvoorbeeld.

 

Tsja. Deze lyrische Baudet verwijst graag naar de klassieke oudheid. Maar heeft de kiezer van het Forum voor Democratie wel enig benul van wat hij zegt? De leider van het FVD heeft een doctoraat in de rechten en is een zeer intelligente man. Maar wellicht heeft Thierry met zijn beeldspraak ook een heleboel mensen ingepalmd die niet echt snappen waar hij met zijn politiek naartoe wil.

 

Ik ben een groot voorstander van klare taal. Zodat je echt snapt waar iets over gaat. De Nederlandse kiezer heeft voor een andere richting in het politieke klimaat gekozen. Nou maar hopen dat ie ook begrijpt waar die over gaat en welke consequenties die voor Nederland zullen hebben.

 

 

 

Wat bedoelt Thierry nu eigenlijk?

Stiekem moest ik toch even terugdenken aan Jacobsen en Van Es, de ultrarechtse politieke mannetjes uit het satirische televisieprogramma Koot en Bie uit de jaren tachtig, met hun Tegenpartij. Weet je nog?

 

‘De Tegenpartij
Is van jou en van mij
De Tegenpartij
Voor jullie en wij
De Tegenpartij
Maakt iedereen blij
De Tegenpartij
daar horen wij bij’

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit