Als Koningin Máxima het kan, kan mijn vriendin het ook

 

ALS – een verschrikkelijke ziekte waar je niet van kunt genezen. Omdat er geen medicijn is dat het stopt. Omdat er te weinig geld is voor onderzoek.

 

Bij mij in de buurt is een vader aan ALS overleden. Een afgrijselijk ziekteproces dat ruim drie jaar geduurd heeft. Uiteindelijk heeft hij de strijd verloren. Want zijn lichaam gaf het op. 

 

Deze vader was een van de 1500 ALS-patiënten in Nederland. Maar geloof het of niet: dat zijn er simpelweg te weinig om interessant te zijn voor de onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie of de overheid.

 

Wetenschappelijk onderzoek is voor het grootste deel afhankelijk van giften. Dat onderzoek is nodig om erachter te komen hoe ALS ontstaat en hoe het de wereld uit kan. Een strijd die gewonnen moet worden.

 

Helaas zijn er meer mensen die met ALS geconfronteerd worden. Eén van hen is mijn vriendin Jet. Zij gaat zwemmen voor een van haar beste vrienden. Hij is sinds een jaar ziek en wordt niet meer beter. Nooit meer. En het enige dat Jet voor hem kan doen is geld ophalen. Zoveel mogelijk. Jet is daarom mijn held. 

 

Op zondag 8 september doet zij mee aan de achtste editie van de Amsterdam City Swim. Om zo haar bijdrage te leveren aan dat broodnodige onderzoek. Zodat we niet nog meer mensen aan deze ziekte verliezen. Zodat het een ziekte wordt die dragelijk is. Misschien zelfs ooit te genezen is. 

 

Jet is niet de enige die meezwemt. Ook onze koningin Máxima sprong in 2012 de Amsterdamse grachten in om geld in te zamelen tegen deze meedogenloze ziekte. En als onze koningin het kan, kan Jet het ook. Ik steun haar. Jij ook?

 

Klik hier voor meer informatie of om geld over te maken.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit