Als je vindt dat het tijd is voor je allereerste detox

 

‘Dat kan ik niet, ik moet gewoon iets te kauwen hebben,’ was mijn standaard reactie op de vraag of ik een sapdetox wilde doen.

 

Tot ik ineens wel vijf dagen per week in de sportschool kon staan, dus dan moest dit toch ook lukken? En met nog een weekje te gaan tot mijn vakantie leek het me een mooi moment. Doe dit trouwens als je jezelf wil behoeden voor het vervallen in aaneengesloten dagen met thuisbezorgd en snaaien, het werkt echt.

 

Dr. Detox Box was onze compagnon. Ik zeg ‘we’, want goddank deed ik het niet alleen. Misschien is dit wel het eerste wat ik leerde van een detox, je hebt iemand nodig waar je tegenaan mag klagen. Zo kreeg ik op dag één een hoofdpijn, zo enorm dat ik er wiebelig van werd. Iedereen vindt dit dan je eigen schuld, want je doet het jezelf aan, maar tegen mijn detoxer in crime Annick mocht ik oeverloos klagen. Wat ik zeg: zoek een partner. Ik was trouwens best wel van mijn stuk dat mijn lichaam zo heftig reageerde op een dag zonder koffie, minder suiker en nauwelijks zout. En ik maar denken dat ik medium gezond eet en drink.

 

Mijn detox in het kort…

Op de eerste dag – kreeg ik een hoofdpijn waar ik dus scheel van keek en deed de detox dingen met me waar ik het liever niet meer over wil hebben. Op dag twee – knapte ik bij elk sapje iets meer op en had ik nul honger (ik vergat mijn laatste sap zelfs bijna in de koelkast op de redactie). Op dag drie – flikte mijn vriend het om naast me op de bank een hamburger te eten. Boos dat ik was, bóós. Ik wist natuurlijk dat dit irrationele boosheid was en dat ik daarom niets kon zeggen, dus appte ik mijn mede-detoxer Annick om haar te vertellen hoeveel gradaties boos ik was. Hij bakte een burger en bacon in mijn gezelschap en dat ging-ie ook nog naast me eten. Hij heeft me er ’s avonds, toen ik uiteindelijk toch maar zei hoe boos, heel hard om uitgelachen. Dat snap je. Maar verder ging dag drie echt helemaal prima op een kleine knor in de maag rond tienen ’s avonds na.

 

Ik tik dit op de dag erna, waarop ik de koffie nog even laat voor wat het is, net als de wijn. Maar ik kan het wél, drie dagen niet kauwen, drie dagen geen vast voedsel, drie dagen geen cafeïne en weinig suiker en zout. Ik voel me een fit en opgeruimd mens, maar dat kan natuurlijk tussen mijn oren zitten. De sapjes waren goed van smaak, de gember- en kurkumashotjes gaven de oppeppers en ik ben bewuster dan ooit met eten bezig. Eind goed al goed, dit durf ik nog wel een keer.

 

Nog wat tips, die ik aan den lijve ondervond in mijn detox en waar je wat aan hebt: 

  • Zoek iemand met wie je samen kunt detoxen. Het haalt het randje van je detox, geloof me.
  • Maak het jezelf makkelijk en laat je detoxkuur aanrukken. Je stelt jezelf al op de proef en hoe afgrijselijk is het dan als je zelf nog sap moet gaan staan persen?
  • Vermijd de eetmomenten. Annick en ik dronken rond de lunch een sapje en deden een gezellig en gezapig blokje om. Je bent even buiten, ziet en ruikt de lunch van je collega’s niet en dat helpt.
  • Drink kruidenthee. Je kunt zelf iets brouwen met gember, citroen en munt, maar in de gembervariatie van Clipper zit dus ook geen theïne, wat je meestal niet mag bij een detox.
  • Beloon jezelf. Het is beter om de dag na je detox nog even mañana aan te doen, maar wij hebben onszelf wel even getrakteerd op een lichte salade buiten de deur.
  • Overdrijf het niet. Eet wat soep of een bouillon als je niet oké gaat op de detox of val terug op komkommer.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans